Tudomány-Tech

Kisebb csoda Kenyában: ikreket szült egy elefántanya

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 20. 19:00

A legnagyobb szárazföldi emlősöknél nagyon ritka az ikerterhesség, az pedig még ritkább, hogy mindkét borjú életben is maradjon.

Elefántikrek születtek a héten a kenyai Samburu Nemzeti Rezervátumban, jelentette a Reuters. A hírt a parkban működő Save the Elephants (Mentsük meg az elefántokat) állatvédő szervezet közölte, fotókat és videókat is közzétéve a szüleik védelmében legelésző két elefántborjúról.


A nőstény elefántok négyévente szülnek és csaknem két évig vemhesek borjaikkal. Igen ritka az ikerszülés, százból egy esetben történik ilyesmi, és az elefántikrek túlélési esélyei kisebbek is. „Az anyáknak gyakran nincs elég tejük ahhoz, hogy két borjút eltartsanak” – mondta csütörtökön a jótékonysági szervezet alapítója, Iain Douglas-Hamilton.

A Save the Elephants aktivistái utoljára 2006-ban láttak elefántikreket. Akkor sajnos mindkét borjú röviddel a születés után elpusztult. „A következő napok kritikusak lesznek a két borjú életében, de mindannyian szorítunk a túlélésükért” –  mondta Douglas-Hamilton az új ikerpárról.


Kenyában és más szubszaharai afrikai országokban az elefántok egyre gyakrabban válnak orvvadászok áldozatává, akik az ázsiai népi gyógyászatban használt elefántcsont miatt gyilkolják őket. A kenyai idegenforgalmi minisztérium azonban 2020-ban közölte, hogy az orvvadászat elleni fokozott erőfeszítéseknek köszönhetően az országban élő elefántok száma több mint kétszeresére, az 1989-es 16 ezerről 2018-ban 34 ezerre nőtt.

Nyitókép: Jane Wynyard/Save the Elephants/Facebook

#Tudomány-Tech#kenya#elefántok#ikrek

Címlapról ajánljuk