Tudomány-Tech

Brit tudósok: az emberek vonzóbbak maszkban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 17. 19:51

A Cardiffi Egyetem kutatása szerint mind a férfiak, mind a nők jobban néznek ki az arc alsó felét eltakaró maszkkal.

 

A Cardiffi Egyetem kutatói azt állítják, hogy a férfiak és a nők vonzóbbnak találják azokat, akiknek orrát és száját maszk takarja, írja a The Guardian. Az új kutatási eredmény súlyos csapás lehet a divatos, mintás textilmaszkok gyártói számára, ugyanis a brit tudósok azt is megállapították, hogy az eldobható sebészeti maszkkal fedett arcot tartják a legtöbben a legvonzóbbnak.

Michael Lewis, a Cardiffi Egyetem pszichológiai iskolájának arcszakértője elmondta, hogy a világjárvány előtt végzett kutatások szerint az orvosi arcmaszkkal fedett arcok nem voltak vonzóak, mivel betegséggel vagy betegséggel társították őket. A kutatók azt akarták megvizsgálni, megváltozott-e ez azóta, hogy az arcot védő eszköz a világon mindenütt elterjedt, és hogy a maszk típusa van-e erre bármilyen hatással.

„Tanulmányunk szerint egy arcot akkor tartanak a legtöbben a legvonzóbbnak, ha orvosi arcmaszk takarja. Ez talán azért lehet, mert megszoktuk, hogy az egészségügyi dolgozók kék maszkot viselnek, és most ezeket az ápoló vagy orvosi szakmákban dolgozó emberekkel társítjuk. Egy olyan időszakban, amikor sebezhetőnek érezzük magunkat, megnyugtatónak találhatjuk az orvosi maszkok viselését, és így pozitívabban viszonyulunk viselőjéhez” – mondta Michael Lewis.

A kék orvosi maszk a nyerő

A kutatás első részét 2021 februárjában végezték, ekkorra ugyanis a brit lakosság már hozzászokott ahhoz, hogy bizonyos körülmények között maszkot viseljen. Negyvenhárom nőt kértek meg arra, hogy egy egytől tízig terjedő skálán értékeljék a maszk nélküli, a sima szövetmaszkot viselő, a kék orvosi arcmaszkot viselő, illetve az arcuk alsó része elé egy fekete könyvet tartó férfiarcok vonzerejét.

A résztvevő nők szerint a szövetmaszkot viselők férfiak lényegesen vonzóbbak voltak, mint azok, akiknek nem volt maszkjuk, vagy akiknek az arcát részben eltakarta a könyv. De az orvosi maszk – a mindenki által jól ismert, közönséges, eldobható fajta – még szebbé tette viselőjét.

Az első tanulmány eredményeit a Cognitive Research: Principles and Implications című folyóiratban tették közzé. A cardiffi kutatók egy második, hasonló vizsgálatot is elvégeztek, amelyben férfiak egy csoportja nézegetett maszkban lévő nőket. Ennek eredményeit még nem publikálták, de Michael Lewis szerint az eredmények nagyjából ugyanazok voltak.

A kutatós vezetője szerint a világjárvány megváltoztatta a pszichénket abban a tekintetben, hogy hogyan látjuk a maszkok viselőit.

Amikor látunk valakit maszkot viselni, már nem arra gondolunk, hogy az illetőnek betegsége van, távol kell maradnom tőle. Ez kapcsolódik az evolúciós pszichológiához, és ahhoz, hogy miért választunk olyan partnereket, amilyeneket.

– mondta Lewis, aki szerint korábban a betegség és a betegségre utaló jelek nagy szerepet játszhattak a párválasztásban: az ilyen jelek nagyon taszítóak voltak. Mára ez megváltozni látszik, az arcmaszkok már nem hatnak ilyen figyelmeztető jelzésként.

Lewis szerint az is lehetséges, hogy a maszkok vonzóbbá teszik az embereket, mert a szemekre irányítják a figyelmet. Más tanulmányok korábban azt találták, hogy az arc bal vagy jobb felének eltakarása szintén vonzóbbá teszi az embereket, részben azért, mert az agy kitölti a hiányzó részeket, és nagyban javítja az összhatást.

Nyitókép: Vajda János /MTI

#Tudomány-Tech#arcmaszk#maszk#orvosi maszk#pszichológia#brit tudósok#vonzalom

Címlapról ajánljuk