Tudomány-Tech

Egy nemzetközi tényellenőrző csoport szigorúan elítélte a YouTube-ot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 12. 16:29

Az álhírek terjedése ellen küzdő, több mint nyolcvan szervezetet tömörítő hálózat szerint a Google videómegosztója a dezinformáció és a félretájékoztatás melegágya.

Nyílt levélben szólította fel a YouTube vezetését a Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network, IFCN), hogy minden eddiginél határozottabban lépjenek fel a videómegosztó oldalon terjesztett álhírek, téves információk, szándékos zavarkeltés ellen. A január 12-én közzétett írás szerint a Covid-19 világjárvány kitörése óta eltelt két évben a világ újra és újra láthatta, hogy a dezinformáció és a félretájékoztatás milyen romboló hatással lehet a társadalmi harmóniára, a demokráciára és a közegészségügyre.

A levél szerzői szerint a dezinformáció miatt rengeteg élet és megélhetés ment tönkre, és rengetegen vesztették el szeretteiket. A több mint nyolcvan tényellenőrző szervezetet tömörítő IFCN szerint a YouTube az internetes dezinformáció és félretájékoztatás egyik fő csatornája világszerte.

Az IFCN aggasztónak tartja, hogy a YouTube nem igazán tesz nagy erőfeszítéseket a probléma kezelésére. Sőt, épp ellenkezőleg, a YouTube hagyja, hogy platformját gátlástalan mozgalmak fegyverként használják mások manipulálására és kihasználására, valamint saját maguk megszervezésére és pénzgyűjtésre. A nyílt levél egy sor konkrét példát hoz fel ezekre, a védőoltások bojkottálására szólító, a Covid-19 betegséget alternatív gyógymódokkal kezelő, a rák gyógyítására hamis kúrákat kínáló, emberi jogokat sértő, rasszizmust, gyűlöletbeszédet terjesztő, választásokba való beavatkozásra alkalmas videók tömkelegéből. 

Túl sok a példa ahhoz, hogy meg lehessen számolni

– hangsúlyozza a levél, ami szerint a kifogásolható videók és csatornák többsége ma is elérhető, a helyzet pedig az angolul nem beszélő országokban aggasztó.

Az IFCN azt kéri a YouTube vezetőségétől, hogy tegyenek minden eddiginél hatékonyabb lépéseket a dezinformáció és a félretájékoztatás ellen, és a világ független, pártatlan tényellenőrző szervezeteivel közösen dolgozzanak ki egy új tervet az egészségesebb, álhírmentes információs közeg érdekében.

Az IFCN több javaslatot fogalmazott meg a YouTube jobbá tételéhez:

  • Átláthatóvá kell tenni a hirdetések, kampányok finanszírozását, kik, milyen szervezetek fizetnek egyes videók terjesztéséért, és ezzel összefüggésben a YouTube-nak támogatnia kell a különböző félretájékoztatási kampányok eredetét, hatókörét és hatását, a hamis információk leleplezésének leghatékonyabb módjait vizsgáló független kutatásokat.
  • A YouTube-nak közzé kell tennie a dezinformációval és félretájékoztatással kapcsolatos teljes moderálási politikáját, beleértve a mesterséges intelligencia használatát és azt, hogy milyen adatokból táplálkozik.
  • A YouTube-nak a jogi megfelelés érdekében történő tartalomeltávolításon túl a kontextus megteremtésére és a téves információk megcáfolására kell összpontosítania, egyértelműen a videókba illesztve vagy kiegészítő videótartalomként.
  • A folyamatosan dezinformációs és félretájékoztató tartalmakat előállító visszaesőkkel szemben szigorúan fel kell lépni, különösen azokkal szemben, akik pénzzé teszik az ilyen tartalmakat.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Tudomány-Tech#youtube#álhírek#tényellenőrzés

Címlapról ajánljuk