Tudomány-Tech

Szakértők: a sok oltatlan miatt tűnhet súlyosabbnak az omikron

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 29. 10:16

„Ez már nem az a betegség, amit egy éve láttunk” - mondta egy brit tudós.

Habár világszerte megugrott a kórházi kezelésre szorulók száma az omikron variáns miatt, az Egyesült Királyság és az USA szakértői szerint is a mostani betegségek kevésbé súlyosak, mint azok, amiket a korábbi variánsok okoztak. Dr. David Rubin kutató szerint azért tűnhet súlyosabbnak a helyzet – főleg a gyerekek körében – mert sok köztük az oltatlan, írja az Indian Express.

„Ez már nem az a betegség, amit egy éve láttunk” – ezt már Sir John Bell professzor mondta, aki szerint az új variáns „kevésbé súlyos, és sok ember relatíve rövid időt tölt kórházban miatta.” Arról is beszélt: kevesebb beteg szorul lélegeztetésre is, írja a Guardian.

A brit tudósok azonban aggódnak amiatt, hogy a kormány a szakmai tanácsok ellenére sem vezetett be új korlátozásokat. Emellett félnek, hogy a karácsonyi összejövetelek nyomán meg jobban megugorhat az új fertőzöttek száma, főleg az idősek körében.

Az amerikai kórházvezetők szerint a kórházba kerülő gyerekekben egy közös dolog van: hogy nem kapták meg az oltást, vagy az emlékezetetőket.

Abból, amit az intenzív osztályon látunk, világosan kitűnik, hogy az oltás a legfontosabb dolog, amit a szülők megtehetnek, hogy megvédjék a gyerekeiket a vírustól

– mondta Dr. James Schneider, egy New York-i gyerekkorház osztályvezetője.

Számos amerikai államban nagyjából 50 százalékkal nőtt meg a kórházban ápoltak száma decemberben. New York-ban csak a múlt héten 68 gyerek került kórházba Coviddal, négyszer annyi, mint két hete. A városban Bill De Blasio polgármester nemrég kötelezővé tette a munkaadók számára, hogy írják elő az oltást dolgozóiknak.

Nyitókép: Oltópont New York-ban. Fotó: Mary Altaffer / AP / MTI

 

#Tudomány-Tech#koronavírus#omikron#oltás#gyerekek#intenzív osztály#szakértő

Címlapról ajánljuk