Tudomány-Tech

Dobson Szabolcs: Eljött az ideje, hogy visszaadjak minél többet abból, amit kaptam

rtl.hurtl.hu

2021. december 27. 16:05

Jelentős hatással lehet a világra az oltási apátia, vagyis hogy az ismétlődő koronavírus elleni védőoltásokat egyre kevesebben veszik igénybe – mondja Dobson Szabolcs, gyógyszer-engedélyezési szakértő, aki egy több mint 67 ezres Facebook-csoporton keresztül rendszeresen ad közérthető tájékoztatást a követőinek a világjárvány legfrissebb tudományos eredményeiről. Év végi interjú.

Mi volt 2021 legjobb és legrosszabb hozadéka az ön számára?

A legjobb hozadék magánéleti, rossz pedig személyes értelemben véve nem volt.

Mi az, amit leginkább vár, és amitől a legjobban tart 2022-ben?

A 2022-es évtől remélni szeretném, hogy kevesebb nehézséget, megpróbáltatást, tragédiát és konfliktust hoz honfitársaim és a világ számára. Legjobban attól tartok, hogy ez nem így lesz.

Ön szerint mi lesz a szakmája legnagyobb kihívása 2022-ben?

A gyógyszeripar és a gyógyszer-engedélyezés szakterületén az újabb koronavírus elleni gyógyszerek és vakcinák fejlesztése és engedélyezése, illetve az oltások közegészségügyi szerepének tisztábban látása és szükséges szintjének biztosítása. Továbbá a súlyos esetek és a halálozások számának jelentős csökkentése, ezzel együtt az egészségügyi rendszer működésének rendezése, javítása.

Mi az, amiről ma még keveset beszélünk, mégis jelentős hatással lehet akár világ sorsára a közeljövőben?

Az oltások esetében az oltási apátia, azaz az ismétlődő koronavírus elleni oltások jelentősen csökkenő igénybevétele, illetve a szegény országok pandémia elleni küzdelmének jelentősebb támogatása.

Hogyan látja Magyarország következő tíz évét?

Ha visszatekintek 2011-re és onnan próbálom nézni 2021-et, akkor a koronavírus-járvány kivételével túl nagy meglepetés nem történt számomra. Sokkal nehezebb azonban megjósolni, hogy 2032-ben milyen világban fogunk élni. Ennek részben a pandémia is oka, részben a technológiai és tudományos fejlődés gyorsulása, részben a politikai változások kiszámíthatatlansága.

Mit szeretne megvalósítani jövőre a saját életében?

Tevékenységem hangsúlyát még inkább a nonprofit társadalmi szolgálatra helyezném. Eljött az ideje annak, hogy visszaadjak lehetőleg minél többet abból, amit kaptam.

Ha szabadon utazhatna az időben, melyik korba menne, és miért éppen oda?

Nagyon érdekel a vallástörténet, ha lehetne, megnézném Galileát és Júdeát Jézus korában.

Interjúsorozatunk további részeit ide kattintva olvashatja el.

 

#Tudomány-Tech#dobson szabolcs#interjú#év végi interjúk#koronavírus#covid#gyogyszer-engedelyezes

Címlapról ajánljuk