Tudomány-Tech

Újabb két omikrongyanús hazai mintát találtak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 16. 14:57

Az első két omikronos eset után újabb két mintában valószínűsíti a koronavírus gyorsan fertőző új variánsát a Neumann Labs.

Pár nappal ezelőtt itthon is kimutatták egy magánlaborban a koronavírus omikron variánsát. A rendkívül gyorsan fertőző variánst a Neumann Labs munkatársai találták a hozzájuk beérkezett mintákban. Az első két igazolt omikronos fertőzött egy idős házaspár, és bár egyikük kórházba került, nincsenek életveszélyben.

A diagnosztikai laborban most újabb két mintában találtak arra utaló jelet, hogy az omikron variáns okozhatott ismét fertőzéseket – nyilatkozta Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője az RTL Híradójának.

A laboratóriumban naponta körülbelül száz mintában mutatják ki a koronavírust, a múltkori kettő után most két új gyanús esetet találtak. Nyíri Miklós szerint még egyiket sem erősítették meg független laboratóriumban, de minden valószínűség szerint az omikron variánst mutatták ki.

Ezt azt jelenti, hogy sporadikusan, azaz nagyon kis számban, de jelen van Magyarországon az omikron variáns, fogalmazott az ügyvezető.

A megerősítés azonban még várat magára. Ennek oka az, hogy az omikron megerősítése sajnos technológiailag nagyon bonyolult, ahhoz hogy sikeres legyen, majdnem az egész vírust szekvenálni kell, nagy teljesítményű szekvenálógépben. 

Annyira bonyolult az összetétele a többi vírusvariánshoz képest, olyan sok mutációja lehetséges, hogy nagy energiát kell abba fektetni, hogy egy-egy esetet pontosan megvizsgáljunk 

– magyarázta Nyíri Miklós.

A szekvenálási eljárás lényege, hogy a szakemberek igyekeznek megvizsgálni a vírus örökítőanyagának (RNS-ének) hosszú szakaszait, megállapítani hogy egymás után milyen bázispárok következnek, mert ezek sorrendje segít meghatározni, hogy melyik variánsról beszélünk.

Hogy mi alapozza meg az omikrongyanút? A Neumann-laborban alapvetően PCR teszteket végeznek, amivel a mintából nagy pontossággal ki tudják mutatni a vírus RNS-ének darabkáit, beazonosítva a kórokozót. A PCR tesztek mellett végeznek egy másfajta vizsgálatot is, amelynek célja, hogy a delta és az omikron variánsok közt különbséget tegyen, de ez csak egy nagyon rövid RNS-szakaszt vizsgál. 

Ha ebben kapnak egy olyan jelet, ami nem a delta variánsra utal, akkor az minden valószínűség szerint omikron, mert jelenleg más variáns tudomásuk szerint nincs jelen a fertőzöttek körében az országban.

Ha omikronra utaló jelet találnak, mélyrehatóbb vizsgálatok következnek, de ezt már nem ők, hanem például a NNK laborja vagy egy másik szekvenáló labor végzi. Ezekben a független laborokban sokkal hosszabb RNS-szakaszokat tudnak vizsgálni, több adatot tudnak belőle kigyűjteni, pontosabban be tudják a variánst azonosítani. Egy ilyen vizsgálat 24-48 órát is igénybe vehet, a két mostani gyanús eset igazolása így napokig is eltarthat.

 

A Neumann Labs munkatársai körülbelül tíz napja vizsgálják az újfajta eljárással, hogy előfordul-e az omikron variáns a mintákban. „Először semmit nem találtunk, aztán egyszer csak egyet, majd még egyet, majd még egyet, tehát egyelőre abszolút sporadikus” – mondta Nyíri Miklós, aki szerint jelenleg Magyarországon még nem meghatározó az omikron variáns jelenléte, de a dél-afrikai és a brit adatok arra utalnak, hogy ez a variáns nagyon gyorsan képes terjedni, és ha egy ilyen variáns felbukkan, az újabb fertőzési hullámot is képes elindítani.

Nyitókép: RTL Híradó

#Tudomány-Tech#Belföld#koronavírus#omikron variáns#neumann labs#covid-19#járványhelyzet

Címlapról ajánljuk