Sport

Kitört a háború Németországban a szurkolók és a fociliga között

Kovács IstvánKovács István

2024. február 19. 16:43

Teniszlabdákat, csokit és távirányítós kisautókat dobálnak a német szurkolók a focipályákra, ami miatt rengeteg meccs leáll egy időre. Az ellenállás, mint mostanában olyan sokszor, itt is a pénzről szól. A drukkerek ugyanis nem akarják, hogy beszálljanak a Bundesligába külső befektetők.

A hétvégén ismét a teniszlabdáké volt a főszerep a német focipályákon, a szurkolók dobálózása miatt meg kellett szakítani a Bochum – Bayern München meccset.

December óta tiltakoznak a szurkolók, mert a Német Futballiga (DFL) tárgyalásokat kezdene egy stratégiai marketingpartnerrel, amely 900 millió – 1 milliárd eurót fizetne azért, hogy bizonyos százalékban részesedjen a televíziós közvetítési jogokból. Decemberben a német első-, illetve másodosztályú klubok megszavazták a DFL előterjesztését, vagyis zöld utat adtak a tranzakcióhoz. A 36 klub közül 24 bólintott rá a tervre, ami pont elég volt a kétharmadhoz, ami az érvényességhez kellett.

Háborúban áll a német futballiga a szurkolókkal, teniszlabdával vívják a harcot
A Bochum – Bayern München meccsen a pályára teniszlabdákat dobáltak. Fotó: Reuters/Leon Kuegeler

A szurkolók attól félnek, hogy a külső befektető beleszólna a klubok működésébe, a meccsek kezdési időpontjába, vagy akár a mérkőzések helyszínjeibe is. A Onefutball szerint a drukkerek amiatt is aggódnak, hogy a tévénézőknek fognak kedvezni a stadionokban jelenlévő szurkolókkal szemben.

A DFL szerint ez nem fog megtörténni. Azzal érveltek az eladás mellett, hogy ez lehetővé tenné a meccsek marketingjének modernizálását, különösen a külföldi közönség számára, és alkalmazkodna az egyre inkább a streamingszolgáltatásokra összpontosító piachoz. Az ultrák azonban nem hisznek a szövetségnek. Egy hete az Union Berlin szurkolói – miközben jól teleszórták a pályát teniszlabdákkal – egy olyan transzparenst tettek ki, amelyen az volt olvasható, hogy

Magántőke sáskák befolyás nélkül? Ne nézzetek minket hülyének! DFL-tanúsított befektetők: szaúdi vérpénzzel társfinanszírozva. Úgy hazudsz, mintha olvasnád.


Két befektetői csoport szállt harcba a DFL-be való beszállásért, a CVC Capital és a Blackstone, de az utóbbi a visszalépést fontolgatja. Nem igazán látják még, hogyan tudnának haszonra szert tenni, ráadásul a szurkolói tiltakozások is zavarják őket. A CVC ugyanakkor maradna, ráadásul a francia és a spanyol ligával már leszerződtek. Az viszont nem mutat túl jól, hogy a francia ügyészség korrupció miatt nyomoz ellenük.

Mindeközben a balhék állandósultak a mérkőzéseken, a drukkerek gyakran tiltakoznak a pályák teniszlabdás elárasztásával, ami miatt sokszor egy félidő 70 percig is eltart. Néha csokiérméket is dobálnak a gyepre, de meglehetősen kreatívak tudnak lenni, ha tiltakozásról van szó, hamburgi szurkolók például a Hannover elleni meccsük szünetében biciklilakatot zártak a kapufához.


A Werder Bremen Köln elleni 1-0-s győzelme és a Hansa Rostock – Hamburg meccsen is távirányítós autókat engedtek el a pályán, amivel aztán ralliztak egyet.


Az edzőket és a játékosokat ugyanakkor zavarja, hogy megszakadnak a meccsek, mivel a hosszú leállások fokozzák a sérülésveszélyt. Persze egyébként próbálják olykor viccesen felfogni az egészet: a Bochum japán csatára, Aszano megevett egy pályára bedobott csokiérmét, míg a Dortmund kapusa, Gregor Kobel a teniszlabdákkal dekázott.


Nyitókép: Reuters/Leon Kuegeler

#Sport#bundesliga#marketing#tiltakozás#foci#szurkolók#drukkerek#teniszlabda

Címlapról ajánljuk