Sport

A gatyánk rámegy, ha látni akarjuk a párizsi olimpiát, már beindult a lehúzás, de a magyaroknak van egy jó hírünk

Kovács IstvánKovács István

2024. február 2. 5:01

Párizs alaposan felkészül a 2024-es olimpiára, azonban nemcsak a szervezők tesznek ki magukért, hanem a helyiek is jelentős áremelésekkel várják a sportszerető közönséget. Párizsiak tömegei utaznak el otthonról nyáron csak azért, hogy borsos áron kiadhassák otthonukat. A jegyek jó része már elkelt, ezek sem olcsók, de jó hír a magyaroknak, hogy azokra a sportágakra, amelyekben érintettek lehetünk, viszonylag jó áron lehet megvásárolni a belépőt.

Rendkívül látványosnak ígérkezik a párizsi olimpia megnyitója, a Szajna vizén uszályok vonulnak fel azzal a 10 és fél ezer sportolóval, akik részt vesznek a játékokon. Várhatóan közel félmillió néző áll majd sorban a hat kilométeres útvonalon, hogy mindennek szemtanúja legyen. Persze, mint minden ilyen eseményen, lesznek, akik jobban fogják látni a nem mindennapi flottát felvonulni, mintegy 100 ezer jegyet adnak ki a látványosság megtekintésére. Ha valaki az első sorból akarja mindezt látni annak nagyon bele kell nyúlni a pénztárcába, 2700 eurót (több mint 1 millió forintot) kell kicsengetnie ezért és akkor még nem látott egy árva gerelyt sem elhajítva, ahogyan egy izgalmas futóversenyt sem.

A megnyitót persze ingyen is meglehet majd nézni, a szervezők azt ígérik, hogy a felső rakpartokon nem kell fizetni, bár kérdéses, onnan mit lehet majd látni, mert a jelek szerint üres tárcával fog hazamenni, aki jól akarja magát érezni az olimpia napjaiban, a francia fővárosban. Ahogy a New York Times is szemezgetett, a 10 méteres férfi toronyugrásra 875 eurótól lehet jegyet váltani. A női ritmikus sportgimnasztika döntőjére, a közönség örök kedvencére: 1799 euró körül.

A gatyánk rámegy, ha látni akarjuk a párizsi olimpiát, már beindult a lehúzás
Fotó: Reuters/ STEPHANE DE SAKUTIN

Megnéztük, hogy a magyar sikersportágaknál mi a helyzet. A kajak-kenu már megfizethető, a legolcsóbb jegy az olimpia oldalának hivatalos táblázata szerint 50 eurótól indul egészen 175 euróig. Az úszóversenyekre  – már ha az érmekért akarunk izgulni – már jobban zsebbe kell nyúlni 85 eurótól 690 euróig fizethetünk a helyekért. A vívás már olcsóbb, ott 90-től 290 euróig kell fizetni az érmes meccsekért. Tony Estanguet, a 2024-es párizsi szervezőbizottság elnöke megvédte a magas árakat, azt mondta, hogy a jegyek olcsóbbak, mint a londoni olimpia jegyárai voltak 2012-ben.

Ugyanakkor a nagy pénzt nem a jegyekért fogják otthagyni a sportszeretők, hanem a szállásért és a szórakozásért. 

Sok szálloda és apartman megduplázta vagy megháromszorozta a nyári árakat (300 euró helyett átlagosan 1000 euró egy éjszaka), sőt egyesek meg is ötszörözték azokat. 

A repülőjegyárak is gyorsan emelkednek. A párizsi metrójegy ára átmenetileg megduplázódik. Ha valaki kultúrára vágyik és beállna a Mona Lisára kíváncsiak tömegébe, akkor érdemes vastag tárcával készülni, mert a Louvre emelt a jegyárain, de a Versailles-i kastélyba is drágábban lehet majd eljutni.

A szálláshely drágulásán nem nagyon kell csodálkozni. Több millió várható látogatóra a fővárosban mindössze 85 ezer vendégszoba jut. A párizsiak közül a játékok idejére rengetegen elmennek a városból, hogy a lakásaikat magas áron adják ki. Ez már látszik az Airbnb-árakon is: átlagban az olimpiai időpontokban meghaladták az 500 eurót éjszakánként.

A New York Times szerint az Ibis szállodalánc hoteljeiben 400 és 700 euró közötti összeget kell fizetni egy éjszakára egy meglehetősen egyszerű kétágyas szobáért Wi-Fi-vel és reggelivel, szemben az olimpián kívüli időszakban, amikor a normál ár 90 és 200 euró között van.

A Pont Neuf közelében található, előkelőbb Hotel Ducs de Bourgogne-ban egy kétágyas szoba ára a Booking.com-on 1500 euró éjszakánként, szemben a nyáron szokásos 300 euróval.

Az, aki bevállalja a párizsi agglomerációt, spórolhat valamennyit, éjszakánként most átlagosan 450-550 euró körül lehet foglalni szállást. Persze, aki csak egy éjszakát töltene el abban az időszakban az Ile-de-France régióban, annak is sokba fog kerülni az ott tartózkodás, körülbelül 700 euróért fog aludni, szemben a tavaly nyári 169 euróval.

Abban még lehet bízni, hogy nem mindenki dobta még fel a lakását az Airbnb-re. Csak az elmúlt hetekben Franciaország-szerte több tízezer új szálláshirdetés jelent meg, és a párizsi régióban még nagyobb kínálat várható, ami talán némileg csökkenti az árakat – mondta Emmanuel Marill, az Airbnb európai, közel-keleti és afrikai regionális igazgatója.

Ha a pénz nem számít, a párizsi játékok hivatalos partnerén, az On Location-ön keresztül kínálnak csomagokat, amelyek tartalmaznak jegyeket a kiválasztott sporteseményekre és szállást három-, négy- és ötcsillagos szállodákban.

A lehetőségek között szerepel egy háromcsillagos szállodában nyolc éjszakára 8 660 euróért/fő, vagy 21 ezer euróért egy ötnapos luxuscsomag a versailles-i Waldorf Astoriában, amely magában foglalja a megnyitó ünnepséget és a lovasversenyeket is.

Persze van olyan szállásadó, aki még ezen felül is megpróbálja lehúzni az utast. Erre komolyan készülnek a szállásadással foglalkozó oldalak. Azt írták a New York Times-nak, hogy az utazóknak a szállodák és a bérbeadó házigazdák hirtelen emelésével kell számolniuk, még a foglalás megerősítése után is. A Booking.com közölte, hogy ilyen esetekben kompenzálja a fogyasztóknak a költségkülönbözetet. Az Airbnb azt közölte, hogy azok a házigazdák, akik a foglalás után megpróbálják emelni az árakat vagy lemondani a foglalást, díjakkal és büntetésekkel számolnak, és a cég a „legtöbb vendégnek” azonnali jóváírást biztosít, hogy azonnal újrafoglalhasson, ha az érkezéstől számított 30 napon belül lemondják a foglalást.

A gatyánk rámegy, ha látni akarjuk a párizsi olimpiát, már beindult a lehúzás
Fotó: Reuters/Stephanie Lecocq

Ha még mindig van kedve az olimpiához, akkor azzal szembesülhet, hogy már a jegyek jó része gazdára talált. A Párizs 2024 hivatalos oldalán közel egy éve kezdték el a jegyértékesítést és azóta mintegy hétmillió jegyet adtak el. Ugyanakkor még számos eseményre be lehet jutni, különösen a csapatsportágakra a Párizson kívüli helyszíneken, köztük a labdarúgásra a 80 700 férőhelyes St. Denis-i stadionban.

Persze az utazás sem lesz olcsó. Klímavédelmi okok miatt Párizs egy részéről a játékok idejére kitiltják az autókat, ezzel szemben a bringázás például könnyebb lesz. A nagy távolságok leküzdésére ott van a tömegközlekedés, a metrójegyek ugyan 4 euróra drágultak, de a turisták napi 16 euróért, illetve heti 70 euróért Párizs 2024 bérletet vásárolhatnak. Utóbbiakkal az egész Ile-de-France régióban utazhatnak, beleértve a Charles de Gaulle és az Orly repülőterekre való eljutást is, ami már egészen baráti.

Nyitókép: Reuters/Benoit Tessier

#Sport#olimpia#párizs 2024#szállás#hotel#árak#tömegközlekedés#ma

Címlapról ajánljuk