Sport

Szenzációs magyarok a kézilabda-Eb-n: Izlandot tönkreverve, veretlenül menetelt a középdöntőbe a válogatott

rtl.hurtl.hu

2024. január 17. 5:53

Elképesztő teljesítményt nyújtva verte meg a magyar férfi kézilabdaválogatott Izlandot a németországi Euróba bajnokságon. A mieink 33-25-re diadalmaskodtak, ezzel veretlenül jutottak a középdöntőbe. A neheze azonban csak most jön majd, mutatjuk a magyar válogatott sorsolását is.

Azt már a mérkőzés kezdete előtt tudni lehetett, hogy mind Magyarország, mind Izland továbbjutott a németországi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjébe, így a keddi összecsapásnak már csak az volt a tétje, hogy ki hány pontot visz magával.

A meccs nem indult jól a magyaroknak. A tizedik percben a magyar védelem egyik oszlopát, Sipos Adriánt le kellett cserélni, mert összefejelt Ellidi Vidarssonnal, másfél perccel később pedig Bánhidi Bence piros lapot kapott, mert a játékvezetők szerint megütötte Gisli Kristjánsson arcát – olvasható az állami hírügynökség beszámolójában.

Sipos később vissza tudott állni, a cserejátékosok pedig remekül szálltak be, ennek köszönhetően 10-7-nél időt kellett kérnie az ellenfélnek. Az izlandiak kiválóan felkészültek a magyar beállójátékra, nem hagyták labdához jutni Bánhidit, majd Rosta Miklóst, ám ezt kihasználva átlövésekből és betörésekből jöttek a magyar gólok. Aztán a játékrész közepén hét percig nem talált be a magyar együttes, de az izlandiak ezt nem tudták kihasználni. A szünetben 15-13 volt az állás a magyarok javára.

A második félidőben elhúztunk

A második félidő elején két irányítóval, a jobbátlövő posztján pedig – Ancsin Gábor és Ilic Zoran után – Máthé Dominikkal támadt a magyar válogatott, aminek köszönhetően a 37. percben már öttel vezettek. A 41. percben jött a második izlandi időkérés, ugyanis támadásban és védekezésben is rendkívül felkészültnek és élesnek tűntek a magyarok, akik ekkor 24-18-as előnyben voltak.

Palasics Kristóf remekül védett, nyolc percig nem kapott gólt (26-18), ám aztán az ellenfél sorozatban háromszor betalált (29-23). José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitánynak nem volt szüksége időkérésre, csapata gyorsan kilábalt a hullámvölgyből és a vártnál sokkal magabiztosabb, rendkívül motivált és felkészült játékkal győzött.

A mezőny legjobbjának megválasztott Palasics Kristóf 11 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Viktor Gísli Hallgrímssonnak kilenc, Björgvin Páll Gústavssonnak két védése volt, Viggó Kristjánson hét, Omar Ingi Manusson öt, a Veszprém balszélsője, Bjarki Már Elísson két gólt lőtt.

A két csapat 45. egymás elleni mérkőzésén a mérleg magyar szempontból 26 győzelem, három döntetlen és 16 vereség.

Bánhidi Bence piros lapja megváltoztatta a meccset és a terveinket, de utána is remek munkát végeztünk támadásban és védekezésben is. Nagyon büszke vagyok a csapatomra

– nyilatkozta a magyar szövetségi kapitány José María Rodríguez Vaquero. Hozzátette, Imre Bence az első világversenyén szerepel, amelyen először volt keretben, a Ferencváros jobbszélsője mégis úgy játszott, mintha háromszázadik alkalommal lett volna válogatott.

A spanyol edző kijelentette, sorozatban három magas színvonalú meccset játszottak remek ellenfelekkel, mindegyik nagyon nehéz volt, és bár jó úton járnak, a középdöntő még nehezebb lesz. „Öt percig ünnepelhetünk, utána máris készülnünk kell a folytatásra” – tette hozzá.

A középdöntő menetrendje

A magyar válogatott ezzel minden mérkőzését megnyerte a csoportban, ilyenre még nem volt példa előtte. A neheze azonban csak most jön.

A magyarok a kölni középdöntő-csoportban – ahova a maximális két ponttal jutottak – csütörtök 15.30-tól Ausztriával, szombaton 18 órától Horvátországgal, hétfőn 20.30-tól a házigazda Németországgal, majd jövő szerdán 18 órától az olimpiai címvédő Franciaországgal találkoznak. A csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak. A két középdöntős csoport összetételét az alább olvashatja.

Az I. csoport állása:

1. Magyarország 2 pont (33-25) 

2. Franciaország 2 pont (33-30)

3-4.Horvátország és Ausztria 1-1 pont (28-28)

5. Németország 0 pont (30-33), 

6. Izland 0 pont (25-33)

A II. csoport állása:

1. Dánia 2 pont (37-27)

2. Svédország 2 pont (29-28)

3. Szlovénia 2 pont (28-27)

4. Hollandia 0 pont (28-29)

5. Norvégia 0 pont (27-28) 

6. Portugália 0 pont (27-37)

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Sport#kézilabda#eb#magyarország#izland#középdöntő#menetrend#németország#köln

Címlapról ajánljuk