Sport

Jogellenesen akadályozta meg az Európai Szuperliga létrejöttét az UEFA és a FIFA

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 11:24

Az Európai Unió bírósága szerint az uniós joggal ellentétesen döntött korábban az UEFA és a FIFA, amikor megakadályozta az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását.

Az Európai Unió bírósága szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását – jelentette az MTI. A testület csütörtöki határozata alapján nem felel meg az Európai Unió versenyszabályzatának az, hogy a FIFA-nak és az UEFA-nak saját szabályzata szerint lehetősége van megakadályozni konkurens sorozatok indítását, valamint megbüntethetik az ezekben szereplő klubokat és játékosokat.

A legvagyonosabb angol, spanyol és olasz csapatok 2021 tavaszán jelentették be, hogy saját nemzetközi tornát hoznak létre, maguknak, az Európai Labdarúgó Szövetséget megkerülve. Az úgynevezett Szuperligát 12 csapat, köztük a Chelsea, a Real Madrid, és a Juventus akarta létrehozni, magyarázatuk szerint azért, mert négymilliárd futballszerető ember érdekében van szükség egy fenntartható, magas színvonalat kínáló sorozatra.

Az érintett országok szakszövetségei és a nemzetközi szövetségek azonnal közölték, ha beindul a Szuperliga, a klubokat eltiltják a hazai-, az európai-, és világversenyektől. A játékosok pedig nem szerepelhetnek majd hazájuk válogatottjában.

Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta, állami és politikai vezetők sora, valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei léptek fel ellene. Ezután a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől, a három csapat ellene pedig az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított. Az ESL az ügyet egy spanyol bíróságra vitte, amely az Európai Unió Bíróságához fordult iránymutatásért.  

A csütörtöki ítéletet az ESL mögött állók örömmel fogadták. „Az UEFA-monopóliumnak vége. A labdarúgás szabad, a klubokat nem fenyegetik szankciók, és szabadon dönthetnek saját jövőjükről" – jelentette ki Reichart, aki a szurkolóknak azt üzente, az ESL mérkőzései ingyen lennének nézhetők. Reichart hozzátette, az egyesületeknek garantálják a bevételeket és a költségek kompenzációját.

Az európai szövetség a weboldalán is olvasható közleményben reagált, és úgy fogalmazott, "tudomásul veszi" a döntést. Hangsúlyozták, hogy az UEFA továbbra is elkötelezett "az európai futballpiramis fenntartása mellett", és a jövőben is a nemzeti szövetségekkel, ligákkal, klubokkal, szurkolókkal, játékosokkal, edzőkkel, uniós intézményekkel, kormányokkal és partnerekkel közösen kívánja alakítani az európai sportmodellt.

Nyitókép: „Szuperkapzsi” – a Chelsea szurkolói tüntetnek az Európai Szuperliga megalapítása ellen Londonban, 2021. április 20-án. Fotó: Rob Pinney/Getty Images

 

#Sport#UEFA#fifa#európai szuperliga#esl#per#európai unió#eu#bíróság

Címlapról ajánljuk