Sport

Kiakadt a Paks edzője: Az egyik csapatnak be kell raknia a fiatalt, mert szüksége van a pénzre, a másiknak meg nem

Dévai LászlóDévai László

2023. december 17. 6:55

Bognár György egy vereség után finoman kritizálta a sporttámogatási rendszert.

A magyar élvonal listavezetője, a Paks meglepetésszerű vereséget szenvedett Székesfehérváron. A meccs után Bognár György, a csapat edzője elmondta, hogy kénytelenek voltak egy rutintalan, fiatalokból álló csapattal kiállni. A sima, 3-0-ás idegenbeli vereség után Bognár elmondta, hogy ők is elérték a céljukat.

„De mi is elértük a célunkat, szereztünk fontos száznegyvenöt fiatal játékpercet. Sajnos ma sem a legjobb csapatunkkal kezdtük a találkozót, és Szabó János korai kiválásával igencsak rutintalan lett a védelem. A félidei cseréink is a rutinosságot szolgálták. Irányítani kellett a védelmet, hiszen ebben a felállásban még nem játszottunk, Szappanos pedig remekül megoldja ezt. Inkább a sikeres ősz, amivel foglalkozunk most, mintsem ez a találkozó” – értékelt Bognára, aki szerint ha nincs annyi sérültjük, akkor ez a meccs szorosabb lett volna.

A végére hagytuk ezt, amennyire csak tudtuk, húztuk, de ma nem tudtunk kibújni alóla, mert az elszámolásnál ez majd kell. Az egyik csapatnak be kell raknia a fiatalt, mert szüksége van a pénzre, a központi támogatásra, a másiknak meg nem. Hol itt a versenyegyenlőség? Ezen el lehet gondolkozni

idézi a Nemzeti Sport a Paks edzőjét.

Miről beszél Bognár?

Az NB I aktuális idényétől életbe lépő szövetségi szebályozás szerint az MLSZ 325 millió forinttal támogatja azokat a klubokat, amelyek magyar fiatalokat szerepeltetnek. Ez az összeg már abban az esetben is lehívható, ha egyetlen 21 évnél fiatalabb magyar játékos végigjátssza a bajnokságot. Az új rendszerben nagy előnnyel indulnak azok a klubok, amik saját akadémiával rendelkeznek, ilyen például a felcsúton működő Puskás is.

Az MLSZ által bevezetett pontrendszer szerint el kell érni egy ponthatárt, ez 29 700 pontot jelent. Amelyik klub ezt teljesíti, az lehívhatja az említett támogatás teljes összegét. A pontokat a csapatok a következő feltételek szerint szerezhetik meg:

  • egy magyar játékperc 1 pontot
  • egy fiatal magyar játékperc 10 pontot jelent.

Fontos kitétel, hogy a 2002-ben és az azután született játékosok számítanak ebbe a korcsoportba, mint ahogy az is, hogy a pontok felét csak fiatal játékosok szerepeltetésével lehet összeszedni.

Nyitókép: Bognár György, a Paks vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 13. fordulójában játszott Debreceni VSC - Paksi FC mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2023. november 12-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

#Sport#bognár györgy#paks#kritika#labdarúgás#nb1

Címlapról ajánljuk