Sport

Családon belüli erőszak, megcsalás, verekedés a stúdióban – bokszlegendák, akik a ringen kívül is szívből gyűlölték egymást

Dévai LászlóDévai László

2023. november 29. 13:49

Nemcsak a Sztárboxban fordul elő, hogy két versenyző a ringen kívül is összefeszül. Bár a profi bokszra nem jellemző, hogy a felek dühös gyerekként támadjanak egymásra a ringben, ettől még az ökölvívás történetének voltak olyan nagy ütközetei, amikor a sportembereket, sőt -legendákat nem a győzelem vagy a bajnoki cím motiválta, hanem az, hogy jól megverjék a másikat.

Az ökölvívás és sok más küzdősport nehezen gyakorolható bizonyos belső tűz nélkül, hiszen mégis arról van szó, hogy a szorítóban addig kell ütni a másikat, amíg az el nem fekszik – vagy amíg nem képes folytatni a küzdelmet. A professzionális ökölvívás nem utcai verekedés, ha vannak is indulatok, azokat a felek méltósággal kezelik a sportág iránti tiszteletükből fakadóan. Ebben a cikkben viszont azokat a legendás bokszolókat szedtük össze, akik nemcsak azért ütötték tiszta erőből egymást a ringben, mert győzni akartak, hanem azért is, hogy megsemmisítsék az ellenfelüket. 

Kell Brook és Amir Khan

A két brit félnehézsúlyú bajnok, Amir Khan és Kell Brook a mérkőzésük előtt is üzengetett egymásnak, a sajtótájékoztatón pedig majdnem összeverekedtek a kamerák előtt. A két bokszolót szét kellett választani, kis híján promóciós fotó sem készült az eseményen, de végül Khan azt mondta, hogy álljanak össze egy képre. A bokszolók a meccs előtt belemásztak egymás magánéletébe, egymás családját is bántották, azt pletykálták egymásról, hogy megcsalták a feleségeiket, ennek fényében nem csoda, hogy alig tudtak megmaradni egy térben. A két harcos közül egyértelműen Khan volt a híresebb és a sikeresebb, ennek ellenére Brook végül le tudta győzni riválisát.

Floyd Mayweather és Diego Corrales

„Úgy fogom megverni Chicót, mint egy kutyát” – mondta Floyd Mayweather a 2001-es Diego Corrales elleni mérkőzésén. A Chicónak becézett bokszoló Mayweatherrrel vívott meccse előtt családon belüli erőszakkal vádolták meg. Mayweather nem maradt ki az ügyből, épp ellenkezőleg: meghívta Corrales feleségét, hogy a nézőtéren nézze végig, ahogy megveri a férjét. Corrales sem tétlenkedett, a meccs előtt arról beszélt, hogy Mayweather kirúgta a saját apját a házából, és csak akkor kemény, ha mellette vannak a haverjai. Mayweather végül pályafutása egyik legjobb meccsén ütötte ki Corralest, aki a végén a saját stábjára haragudott, mert a sokadik rászámolás után bedobták a törölközőt.

Nigel Benn és Chris Eubank

„Én személy szerint gyűlölöm őt” – mondta Nigel Benn a Chris Eubank elleni meccse előtt. A büszke munkásosztálybeli veterán, a „Dark Destroyer” névre hallgató Benn egyszerűen nem tudta elviselni Eubank stílusát és azt, hogy az akkori bajnok többször sem volt hajlandó kiállni ellene. Eubank végül 1990-ben megverte Bennt, a három évvel későbbi visszavágón viszont csak döntetlent játszottak a manchesteri Old Traffordban. Az első meccs előtt páros interjú készült a résztvevőkkel, ahol Eubank azt mondta, hogy nem gyűlöli az ellenfelét, Benn azonban azt mondta, hogy ő igen, és nem hajlandó kezet sem fogni vele.

Lennox Lewis és Hasim Rahman

Mike Tyson korábban azzal fenyegetőzött, hogy megeszi Lennox Lewis gyermekeit, ráadásul meg is harapta egy balhéban a meccsük előtt, de Lewis mindezek ellenére mindig is tisztelte Tysont. Akit viszont cseppet sem tisztelt, az Hasim Rahman. 

Lewis és Rahman kétszer küzdöttek meg egymással, az első meccsen Rahman győzött, utána pedig nem akart visszavágót a brit bokszoló ellen. A meccs előtt a két ökölvívó az ESPN stúdiójában verekedett össze, csak a stábtagok és biztonsági emberek tudták szétválasztani őket. Rahman megkérdőjelezte Lewis szexuális beállítottságát, mire Lewis azt mondta az ellenfelének, hogy akkor hozza be a stúdióba a lánytestvérét, majd rajta demonstrálja, hogy a nőket szereti. Az incidens után egyébként Lewis bosszút tudott állni a visszavágón, ahol sikerült kiütnie Rahmant. Az alábbi videó kettejükről annyira durva, hogy csak a YouTube-on tekinthetik meg 18 éven felüliek.


Muhammad Ali és Joe Frazier

Az ökölvívás történetének leghíresebb rivalizálása egyértelműen Ali és Frazier között zajlott. kettejük párharcáról korábban ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Muhammad Ali felkészülésének része volt, hogy minden ellenfelének beszólogatott, Ali mindenkit fárasztott kicsit szellemileg is, hogy megzavarja a felkészülésben, nem volt ez másképp Frazier ellen sem.


Az eredményt ismerjük, Frazier megverte a megverhetetlennek hitt Alit. A meccs előtt a legendás, addig veretlen bokszoló azt a taktikát választotta, hogy Fraziert úgy tűnteti fel, mint azt a fekete bokszolót, akire „a fehér, konzervatív Amerika mindig is vágyott”. Frazier azzal vágott vissza, hogy neki közel sem voltak olyan jó lehetőségei, mint Alinak, ő ugyanis keményebb és szegényebb környezetben nőtt fel, mint Cassius Clay (ez volt Ali születési neve, ha valaki nem tudná).

Az Ali–Frazier trilógia minden meccsét pattanásig feszült hangulat előzte meg, Ali többször is „gorillának” nevezte Fraziert, aki soha nem bocsátotta meg az edzőjének Eddie Futchnak, hogy a harmadik mérkőzésen bedobta a törölközőt.

Utáltam Alit. Lehet, hogy Isten nem szereti, ha így beszélek, de ez van a szívemben. Húsz éve harcolok ellene, és még mindig szeretném darabokra szedni és »elküldeni Jézushoz«

– mondta Frazier, aki azért promóciós eseményeken hajlandó volt odaállni gyűlölt ellenfele mellé, 2002-re pedig már szinte minden gyűlölet az idő homályába veszett.

Bokszlegendák, akik a ringen kívül is legendásan gyűlölték egymást
Fotó: K.Mazur / WireImage

Az RTL-en futó Sztárbox múlt vasárnapi elődöntőjének főmérkőzésén Istenes Bence bokszolt Rácz Jenő ellen. A The Voice műsorvezetője és a Konyhafőnök séfje a meccs előtt csúnyán összeveszett, emiatt a ringben is igencsak paprikás volt a hangulat. Végül pontozással Rácz Jenő nyert, a bírók döntésével azonban nem értett egyet Istenes, aki azt is elmondta, hogy a küzdelem után nem szívesen fogott kezet a séffel. A visszavágót viszont vállalja. A két sztár parázs meccsét itt lehet visszanézni:


Nyitókép: Alex Livesey / Getty Images

#Sport#boksz#gyűlölet#ring#legenda#ma#konfliktus#ökölvívás#Sztárbox#muhammad ali

Címlapról ajánljuk