Sport

„Ez történik, ha szarban úszol” – 57 sportolónak lett súlyos hasmenése a sunderlandi triatlon-vb után

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 5. 20:31

Úgy tűnik, hogy valaki valamit elnézett a vízminőséggel kapcsolatban. 

Legalább 57 úszónak lett hasmenése, miután túlestek az úszás versenyszámon a triatlon világbajnoki sorozat sunderlandi állomásán – írja a Guardian

A múlt hétvégi versenyen, amelyen mintegy 2000 ember vett részt, a sportolóknak át kellett úszniuk a sunderlandi Roker-strandon is. 

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) közölte, hogy mintát vettek a betegektől, hogy megvizsgálják az esetleges közös kórokozókat és megállapítsák a betegség okát. A Környezetvédelmi Ügynökség július 26-án, szerdán, három nappal az esemény előtt mintát vett a strandon, amely 3900 E. coli kolóniát tartalmazott 100 ml-enként. Ez több mint 39-szerese volt az azelőtti hónapban mért eredménynek. 

A British Triathlon, a nagy-britanniai triatlonversenyeket irányító testület azonban azt nyilatkozta, hogy 

az ügynökség a mintavételi eredményeit csak a hétvégi versenyek után tette közzé, és azokat ráadásul nem is ott mérték, ahol a versenyeket rendezték. Hozzátették, hogy a saját vizsgálati eredményeik megfeleltek az eseményre előírt elvárásoknak.

A Guardian felidézi, hogy az esemény egy olyan partszakaszon zajlott, amely évek óta vita tárgya az aktivisták és a kormány között a szennyvízkibocsátás szabályozási hiányosságai miatt. 

A 28 éves Jacob Birtwhistle ausztrál triatlonista az Instagramon posztolta ki a környezetvédelmi ügynökség eredményeit. „Elég rosszul érzem magam a verseny óta, de gondolom, ez történik, ha szarban úszol. Törölni kellett volna a számot” – írta. 

Egy másik versenyző úgy reagált, hogy

ez magyarázattal szolgál arra, miért töltötte a hétfő estét a WC-n rostokolva a vasárnap reggeli verseny után. 

A British Triathlon közölte, hogy szorosan együttműködik a sunderlandi városi tanáccsal és az UKHSA-val a megbetegedések okának megállapításán. A Környezetvédelmi Ügynökség tisztviselői szerint a július 26-i mintavétel eredményeit azért csak július 31-én tették közzé, mert még laboratóriumi elemzésre is szükség volt. 

Nyitókép: Pixabay

#Sport#sunderland#triatlon#triatlon-vb#világbajnokság#hasmenés#betegség#vírus#vízminőség

Címlapról ajánljuk