Sport

Súlyos bírói tévedés vetett árnyékot az NB I előző idényére

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 11:32

Erről az MLSZ játékvezetői bizottságának elnöke beszélt.

17 súlyos bírói tévedés történt az NB I előző idényében. Köztük volt az a nagy visszhangot kiváltó eset, amikor az utolsó fordulóban a Puskás Akadémia ellen a bennmaradásért küzdő, de végül kieső Budapest Honvéd 0-0-s állásnál nem kapott 11-est Szolnoki Roland kezezése után – idézi az MTI Hanacsek Attilát, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezető bizottságának elnökét.

Hanacsek egy háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy a videobíró segítségével jelentősen sikerült csökkenteni a súlyos hibák számát: az utolsó videobíró nélküli idényben még 60 súlyos tévedés volt az élvonalban. Szerinte a videobíró lehet még mindig kicsit furcsa, kicsit idegen a futballban, de azt nem lehet rá mondani, hogy rossz.

A játékvezetés színvonalának emelkedése ugyanakkor nemcsak a videóbíró bevezetésének köszönhető: az első idényhez képest a másodikban 30 százalékkal csökkent a beavatkozások száma, azaz a pályán is jobb ítéletek születtek. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy emberi hiba mindig lesz, és ez alól a videobíró sem kivétel, mert ott is emberek döntenek.

A másodosztályban 47-ről 27-re csökkent a súlyos hibák száma, ami azért is kiemelkedő, mert abban a ligában nincs videobíró. Az NB III-ban ugyanakkor 26,4 százalékos növekedés volt.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

 

#Sport#foci#labdarúgás#mlsz#játékvezető#bíró#videobíró

Címlapról ajánljuk