Sport

Kósa Lajos visszafogadná a Liu testvéreket

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 12:29

A korcsolyaszövetség elnöke reméli, hogy elérik azt a szintet, hogy magyar utánpótlásból válogathassanak.

Nem lenne egyszerű, de ha jönnének, visszafogadnánk a Liu testvéreket

mondta a 24.hu-nak Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolya Szövetség elnöke. Az idei az első év nélkülük, a szövetség célja, hogy a 2026-os milánói téli olimpiáig felkapaszkodjanak arra a szintre, hogy pótolni tudják őket. Kósa Lajos szerint Kínában sem olyan könnyű az élet, mint ahogy a Liu testvérek elgondolták: adminisztratív okok miatt nem indulhattak a vb-n, a kínai szövetség még mindig nem kérte ki a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségtől a versenyeztetési jogukat.

Kósa Lajost arról is kérdezték, hogy mennyire tekinthető a magyar műkorcsolya sikerének Pavlova Maria és Szvjatcsenko Alekszej hetedik helyezése a világbajnokságon, miközben mindketten Moszkvában élnek, orosz edzők készítik fel őket és magyarul egy szót sem tudnak. A szövetség elnöke azt mondta: Pavlova eredetileg magyar párral korcsolyázott, de Nagy Balázs visszavonult.

A törekvés Kósa szerint az, hogy magyar utánpótlásból válogathassanak, és remélik, hogy elérik a versenyzőik azt a szintet, hogy ez megvalósuljon – miközben az újságíró arra emlékeztetett, hogy a 2023-as Eb-n hatból öt, a junior vb-n pedig négyből négy Magyarországot képviselő versenyző külföldi volt. Felmerült a kérdés, hogy

mi történt az elmúlt 12 évben, hogyha nyomokban sem látszik ez a magyar utánpótlás?

Kósa Lajos szerint a sportágat nulláról kezdték újraépíteni, Sebestyén Júlia 2004-es Európa-bajnoki címe óta nem született értelmezhető eredmény a magyar műkorcsolyában. Szerinte az, hogy oroszok meg külföldiek vannak a magyar jégkorcsolyában, harmincéves sztori, és az, hogy külföldre jár a magyar versenyzők egy része felkészülni, azután hazajönnek, majd megint kimennek, szintén harmincéves történet.

Szóba került még, hogy Sebestyén Júlia korcsolyaegyesületét már öt szülő panaszolta be, gyermekbántalmazást sejtető észrevételekkel fordultak a szövetséghez. Kósa Lajos szerint egy nagykorú versenyző édesanyjától érkezett megkeresés januárban, aki „rávett négy embert, hogy írják alá ők is”. Azt mondta, az első levél beérkezése után az elnökség azt kérte a szülőtől, hogy támassza alá az állításait, különben azokkal nem tudnak mit kezdeni.

A szövetség elnöke azt állítja, hogy a szülő végül felhívta őket azzal, hogy meggondolta magát, mert sok emberrel beszélgetett, és „vannak kifejezetten kedvező vélemények is” Sebestyén Júliáról, a szövetség pedig nem akarja őt kitenni annak, hogy „alaptalanul meghurcolják”. Kósa Lajos mindezt úgy értékeli, hogy nem lerázzák magukról a problémát, hanem felhívják a dolog nehézségeire a figyelmet, illetve arra, hogy ezt alaposan kell körüljárni.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Sport#korcsolya#kósa lajos#Liu testvérek

Címlapról ajánljuk