Sport

Kizárták az orosz tornászokat a török Eb-ről

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 22. 14:38

A keddi sorsoláson nem vehettek részt az Ukrajnában háborúzó Oroszország versenyzői.

Nem indulhatnak az orosz tornászok az áprilisi törökországi tornász Európa-bajnokságon, amely egyik állomása a párizsi olimpiára kvalifikáló sorozatnak, írja az MTI.

Az Európa-bajnokságot április 11. és 16. között rendezik Antalyában, a keddi sorsolásról azonban ki lettek zárva az Ukrajnában háborúzó Oroszország versenyzői, így a versenyen csak 39 ország tornászai vesznek részt.

„Bízzunk benne, hogy lehetőségünk nyílik részt venni a júniusi, szingapúri Ázsia-bajnokságon, amely az egyetlen esély arra, hogy kijussunk a nagyon fontos őszi belgiumi világbajnokságra, onnan pedig a párizsi játékokra” – nyilatkozta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek Valentyina Rogyionyenko, az orosz válogatott vezetőedzője.

Ukrajna nemzetközi kampányt indít annak megakadályozására, hogy orosz sportolók indulhassanak a 2024-es párizsi olimpián, jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök január végén. Vadim Gutcsait sportminiszter korábban azt mondta, Ukrajna kész bojkottálni az olimpiai játékokat, ha orosz és fehérorosz sportolók is részt vehetnek rajta.  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mindeközben támogatja, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók is szerepelhessenek semlegesként a 2024-es párizsi olimpián.

„Nyilvánvaló, hogy az orosz sportolók bármely semleges zászlaját vér szennyezné. Az olimpiai elvek és a háború alapvetően ellentétesek egymással” – fogalmazott akkor Zelenszkij, aki felszólította Thomas Bach NOB-elnököt, hogy látogassa meg a háború sújtotta kelet-ukrajnai Bahmut városát, amely heves harcok színtere. „Hogy a saját szemével lássa, a semlegesség nem létezik” – közölte Zelenszkij.

A 2022 februári orosz invázió óta számos sportszervezet felfüggesztette az orosz csapatokat vagy sportolókat, míg a szponzorok szerződést bontottak a háború elleni tiltakozásként.


Az ukrán kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy 2022 februárja óta 189 ukrán sportoló vesztette életét a harcokban, 149 ukrán sportlétesítményt semmisítettek meg az orosz megszállók, miközben az orosz sportolók – köztük sokan az orosz hadsereg versenyzői – semmiféle hátrányt nem szenvedve készülhetnek versenyeikre.

Nyitókép: Banksy egyik alkotása Borogyinkában – Fotó: Evgen Kotenko / Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

#Sport#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#olimpia#torna#törökország#tornász eb

Címlapról ajánljuk