Sport

Az éves minimálbér felével támogatta a magyar állam Rapport Richárdot, aki úgy döntött, inkább román színekben sakkozik tovább

rtl.hurtl.hu

2023. január 29. 17:21

Szabó Tímea szerint a világ ötödik legjobb sakkozóját egy másodosztályú focista havibérével honorálta saját hazája.

„Végre megtudtuk, miért román színekben versenyzik a világhírű magyar sakknagymester, Rapport Richárd! A Sakkszövetség elküldte a támogatási összegeket: a nemzetközi élvonalban versenyző Rapport az éves minimálbér kevesebb, mint felét kapta tavaly a saját hazájától!” – írta Szabó Tímea a Facebookon.

Az ellenzéki képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a Magyar Sakkszövetséghez. A válaszból kiderült, hogy szerinte „a sakknagymester szégyenletesen méltatlan, mindösszesen egymillió forintos éves támogatási összegben részesült”. Azt is megemlítette, hogy ez nagyjából egy másodosztályú focista havibérével egyenlő.

A KSH által közzétett éves minimálbérnek (2 008 800 forint) pedig kevesebb, mint a fele.

A 27 éves nagymester szeptemberben döntött úgy, hogy román színekben folytatja nemzetközi pályafutását. Szabó szerint „Rapport annak az igazságtalan, Fidesz által létrehozott magyarországi sportfinanszírozási rendszernek az áldozata, amely nem méri egyenlő mércével a tehetségeket, a támogatás kizárólag a miniszterelnök és holdudvara kedvenc sportágainak vagy éppen kedvenc sportolóinak jár”.

Nyitókép: MTI / EPA / EFE / Fernando Villar

#Sport#rapport richárd#sakk#állami támogatás#sakkszövetség#románia

Címlapról ajánljuk