Sport

Csiklóhoz hasonlították a párizsi olimpia kabalfiguráját

rtl.hurtl.hu

2022. november 16. 12:06

A vörös frígiai sapka a franciák számára évszázadok óta a szabadságot szimbolizálja, de nem sok kellett hozzá, hogy más értelmezést is találjanak neki.

Hétfőn mutatták be a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia kabalafiguráját.

A francia nemzeti szalagot viselő vörös frígiai sapka a franciák számára évszázadok óta a szabadságot szimbolizálja. A sapka olyan népszerű, hogy a Francia Köztársaságot megjelenítő allegorikus nőalakot, Marianne-t is gyakran ezzel a fejfedővel a fején ábrázolják.

A sapka eredete egyébként egészen az ókorig nyúlik vissza, az iráni, különösen a perzsa és a szkíta népek viseletének volt jellemző darabja. A hvg.hu írt arról, hogy a frígiai sapka egy félreértés folytán lett a szabadság szimbóluma, ezt ugyanis valószínűleg összekeverték a pileus névre hallgató nemezsapkával, amit a felszabadított rabszolgák viselhettek.

A kabalafigurát bemutatása napján így jellemezték: sportos, szeret bulizni és hamisítatlanul francia.

A szabadság jelképének azonban hamarosan más értelmezést is találtak. Mathilde Meslin francia újságíró szerint a mosolygós sapka egészen másra hasonlít.

Azt hiszem, egyet érthetünk abban, hogy ez egyáltalán nem frígiai sapka, ez egy kitárulkozott klitorisz 

– vetette fel a közösségi médiában. Véleménye nagy derültséget keltett, és villámgyorsan terjedni kezdett.

Klitoriszhoz hasonlították a párizsi olimpia kabalfiguráját
A 2024-es  párizsi olimpia kabaljáa. Fotó: Aurelien Meunie / Getty Images

 

A posztot a francia közszolgálati rádió is felkapta. Guillaume Erner szociológus úgy vélte:

Országunk részéről erős állásfoglalás, hogy ezt a női szervet tettük az olimpia kabalájává.

 

A francia kormány nem nevetett

A kabalafigura körül kialakult derültségben nem osztozott a francia kormány. Kiderült ugyanis, hogy a környezetbarát plüssfigurákat Kínában gyártják. A két nagy francia cég ugyanis, amelyektől kétmillió kabalát rendeltek, a termelés 80 százalékát Kínába szervezte ki, és a játékoknak mindössze 8 százaléka készül helyben.

Christophe Béchu környezetvédelmi miniszter szerint ez baj.

Abban az időben, amikor arra törekszünk, hogy élénkítsük a hazai gyártást, nem engedhetjük meg magunknak, hogy a kabalafigurákat a világ másik felén készítsék el. Különösen, amikor a klímaváltozás ellen is harcolnunk kell 

– fogalmazott. A miniszter reméli, hogy pár hónap múlva változik a helyzet. Az olimpiai bizottság a gyártócégek védelmében azt közölte, a Franciaországban található plüssjátékok túlnyomó többségét mind Kínában gyártják.

Nyitókép: Wikipedia / Aurelien Meunie / Getty Images

 

#Sport#olimpia#klitorisz#kabala#párizsi olimpia#phryge

Címlapról ajánljuk