Sport

Liu Shaoang óriási bravúrral egy második aranyat is behúzott Montréalban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 10. 15:20

A magyar versenyző 1500 után 500 méteren is győzni tudott, így a legrövidebb távon megvédte címét a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán.

Az 1500 után 500 méteren is győzött szombaton Liu Shaoang, aki így a legrövidebb távon megvédte címét a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán, jelentette az MTI. A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző meg tudta védeni vb-aranyát, illetve az is először fordult elő, hogy magyar sportoló két egyéni távon is aranyérmet szerezzen ugyanazon a vb-n.

A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, aki eddig mind a tíz futamát megnyerte a kanadai városban, pályafutása negyedik vb-aranyát gyűjtötte be, miután tavaly 500 méteren és összetettben sem talált legyőzőre.

Liu Shaoang (1-es rajtszámmal) a montréali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 500 méteres döntőjében – Fotó: Andre Pichette/EPA/MTI

Liu Shaoang a sprinttáv negyeddöntőjében ott folytatta a menetelését, ahol az 1500 méter fináléjában abbahagyta: a kettes pozícióból rajtolva azonnal élre állt, így rajt-cél győzelmet aratva lépett a legjobb tíz közé.

A Ferencváros 24 éves versenyzője legjobb idejének köszönhetően a legelőnyösebb, egyes pályáról rajtolhatott az elődöntőben, ahol ismét gond nélkül győzött, miután a legfőbb ellenfele, a kanadai Jordan Pierre-Gilles kicsúszott mögüle. A fináléban viszont csak a kettes pozícióból indulhatott, mert a másik elődöntőben Quentin Fercoq jobb időt ért el. Ennek ellenére a táv olimpiai bajnokaként Liu Shaoang volt a favorit és ezt gyorsan igazolta is, mert a második kör elején könnyedén előzte meg francia riválisát, utána pedig már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

Nyitókép: Liu Shaoang a kanadai Pascal Dionnal ünnepel Montréalban, miután 1500 méteren nyert. Fotó: Graham Hughes/The Canadian Press/AP/MTI

#Sport#gyorskorcsolya#liu shaoang#montreal#világbajnokság

Címlapról ajánljuk