Sport

A téli olimpia szervezői szerint hazugság, hogy Kína üldözné az ujgurokat

rtl.hurtl.hu

2022. február 17. 12:38

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság igyekezett eltávolítani magától a kérdést.

Hazugságnak nevezte a pekingi téli olimpia szervezőbizottságának szóvivője, hogy a kínai állam jogsértéseket követne el a Hszincsiang tartományban élő ujgur kisebbséggel szemben. Erről a Guardian ír.

Korábban az Amerikai Egyesült Államok diplomáciai bojkottot hirdetett, amihez többek közt az Egyesült Királyság és Kanada is csatlakozott: ez azt jelenti, hogy ezek az országok versenyzőket küldenek ugyan a téli olimpiára, de vezetőik távol maradnak. Ezt azokra az információkra alapozzák, melyek szerint a kínai Hszincsiang tartományban több mint egymillió ujgurt hurcoltak átnevelőtáborokba, és egy részüket sterilizálják is.

A pekingi játékok szervezőbizottsága a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen egy kérdés arra vonatkozott, hogy mi a NOB álláspontja a hszincsiangi helyzetet illetően. A kínai szervezőket képviselő Yan Jiarong azzal vágott közbe, hogy „azt gondolom, ezek a kérdések hazugságokon alapulnak”, és azt mondta, a vádakat a kínai hatóságok szilárd bizonyítékokkal cáfolták.

A NOB szóvivője, Mark Adams azzal igyekezett hárítani a kérdést, hogy a szervezet különösen ügyel arra, hogy az olimpián érvényesüljenek az emberi jogok, és hogy azon kívül mi történik, annak feltárását az ENSZ-re és más szervezetekre bízzák. Szerinte az olimpia összehozza a világ nemzeteit, és azt mutatja meg, hogy milyen lehetne a világ, a párbeszéd és az együttműködés fontosságát pedig még a bojkottot hirdető nemzetek is megértik. Hangsúlyozta azt is, hogy egyetlen olimpiai formaruha, és azok alapanyaga sem származik Hszincsiangból.

A sajtótájékoztatón Tajvan ügye is előkerült, ezzel kapcsolatban a szervezők szóvivője a kínai kormány álláspontját hangoztatta, ami szerint „egyetlen Kína létezik a világon”.

Mint korábban megírtuk, több nyugati ország is figyelmeztette a pekingi téli olimpián részt vevő sportolóit, hogy bajba kerülhetnek, ha ott tartózkodásuk alatt nyilvánosan kritizálják Kínát.

Nyitókép: Ujgurok tüntetnek Amszterdamban február 5-én – Fotó: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images

#Sport#kína#peking 2022#téli olimpia#ujgurok

Címlapról ajánljuk