Reggeli

Gyurkó Szilvia: A szexuális bántalmazások áldozatai sokszor magukat hibáztatják

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 8:04

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő húsz éve dolgozik a gyermekvédelemben, de most úgy érzi, olyanokhoz is tud szólni, akikhez eddig nem. Miért a szexuális bántalmazás a legaljasabb visszaélés, és mit tehetünk a megelőzésért? A Hintalovon Alapítvány vezetője a Reggeli vendége volt. 

Már több mint 100 híresség csatlakozott a pénteken 18 órára, a Hősök terére meghirdetett tüntetéshez. A demonstráció egyik szervezője Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő. 

A Hintalovon Alapítvány vezetője a Reggeliben úgy fogalmazott: közel 20 éve dolgozik a gyermekvédelemben, de most először érzi, hogy olyanokhoz tud szólni, akikhez eddig nem. 

Most az egész felnőtt-társadalom kiáll ezekért a gyerekekért

– mondta.

A gyermekjogi szakértő kifejtette: a gyerekekkel való szexuális visszaélés a bántalmazás egyik legaljasabb módja. A legtöbb esetben ugyanis az elkövető kihasználja azt, hogy a gyermek megbízik benne, manipulálja, majd megfélemlíti, ha beszélne arról, hogy mit tett vele.

Minél közelebb áll a bántalmazó az áldozathoz, annál nehezebb beavatkozni. A bántalmazások nagy része családban történik, nem is gyerekotthoni környezetben. Ráadásul a szexuális bántalmazások áldozatai sokszor magukat hibáztatják, kialakul egy stigma, ami meggátolja őket abban, hogy megnyíljanak

– magyarázta Gyurkó Szilvia.

A gyermekjogi szakértő szerint a megelőzésért úgy tudunk tenni, ha: megértjük és felismerjük a gyereken a szexuális visszaélés tüneteit, ha hiszünk neki és segítünk neki abban, hogy beszéljen, ha megkeressük azt, aki segíteni tud, és ha az elkövető elnyeri méltó büntetését.

  • Mennyi köze van a valódi gyermekvédelemhez a kormány által 2021-ben elfogadott gyermekvédelmi törvény? 
  • Hogyan lehet együttélni a szexuális bántalmazás traumájával? 

A szakértő a Reggeliben ezekről a kérdésekről is beszélt. 

#Reggeli#rtl#Videó#gyurkó szilvia#gyermekvédelem#szexuális bántalmazás#gyerekotthon#tüntetés

Címlapról ajánljuk