Reggeli

Forró, hosszú, aszályos nyarak és -20 Celsius-fokos telek jöhetnek

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 7:18

Pártai Lucia, meteorológus egy karácsonyi hógömbön illusztrálta, hogy Földünk egy zárt rendszer. „Amit belepöfékelünk, az nem kerülhet ki belőle” – mondta. Vagyis minden, amivel a Földet szennyezzük az velünk marad és hatással van ránk. Ezen nem igazán segít, hogy naponta mintegy 3000 repülőgép szeli át a világot, folyamatosan járnak a tengeri szállítóhajók és még mi emberek is itt vagyunk 8 milliárdan.

Pártai Lucia meteorológus arról beszélt a Reggeliben, hogy klímaváltozás mindig volt és mindig lesz, ez nem újdonság a Föld életében. Most azzal van a gond, hogy a környezetszennyezéssel felborítjuk a klímánkat. A Debreceni Egyetem munkatársai egy meglepő dologra jöttek rá: ha leáll a Golf-áramlat – ami az európai kontinens éghajlatát alakítja – akkor elkezdődik a lehűlés az északi féltekén. Ennek elég nagy a valószínűsége még ebben az évszázadban. A felmelegedés pedig lehűlést hoz majd, visszatérhetnek a hideg telek. Pártai Lucia a fenti videóban azt is elárulta, mennyi esélye van a Golf-áramlat leállásának a következő 50 évben.

De vajon van-e még esélye az emberiségnek? Elméletileg igen, egy Nobel-díjas magyarnak köszönhetően, akinek találmányát valamiért mégsem használják, pedig Magyarország mellett akár egész Nyugat-Európát is el lehetne látni környezetbarát energiahordozókkal. 

#Reggeli#Videó#Pártai Lucia#meteorológus#klímaváltozás#föld#metanolgazdaság

Címlapról ajánljuk