Reggeli

„Vérátömlesztést kapott tőlem a beteg, ami sokat javított az állapotán!” – elmondta a magyar orvosnő, hogyan tartotta életben az amerikai barlangászt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 13. 13:51

„Orvosként szükséges, hogy kizárjam az érzelmeket, nagyon jóban vagyunk a pácienssel!” – erről beszélt a Reggeliben Zádor Zsófia, az a magyar orvos, aki életmentő beavatkozást hajtott végre a törökországi barlang mélyén rekedt férfin, akit ráadásul régről ismert. Hogy milyen volt ezer méter mélyen az életmentés és hogyan sikerült kizárnia az érzelmeket, illetve milyen állapotban van most Mark Dickey, erről is beszélt a Reggeliben a magyar szakorvos.

Mint ahogyan arról már az rtl.hu-n is beszámoltunk Mark Dickey-t kedden éjfél után sikeresen a felszínre hozták, miután napokra az 1040 méteres mélységben ragadt betegsége és sérülései miatt.

A 40 éves férfi a Morca-barlang feltárásán dolgozott egy nemzetközi kutatócsapat tagjaként, amikor hirtelen súlyos gyomor-bélrendszeri vérzés lépett fel nála. Társával együtt az 1040 méteres mélységben felállított alaptáborban várták meg, amíg megérkezik a segítség.

Ez volt az egyik legbonyolultabb barlangi mentőakció, amit valaha végrehajtottak a világban

Az amerikai férfit nemzetközi összefogással mentették meg Törökország harmadik legnagyobb barlangjából: a kimentésén – mások mellett – magyar, török, olasz, horvát, bolgár, szlovén, lengyel barlangászok egy csapatként, megfeszített munkával dolgoztak.

Olaszországon kívül csak Magyarország rendelkezik tapasztalt barlangász sürgősségi orvossal. Így a 29 tagból álló magyar csapat szeptember 3-án útnak indulhatott a Morca-barlangba aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvosukkal, Zádor Zsófiával. 

Tizenhárom óra mászással érte el a háromfős magyar csapat a sérültet.

Orvosként szükséges, hogy kizárjam az érzelmeket, nagyon jóban vagyunk a pácienssel!

 – mondta a Reggeliben Zádor Zsófia, aki jól ismeri a híres barlangászt. Mikor megérkeztek hozzá a több mint ezer méteres mélységbe, egyértelmű volt, hogy azonnali beavatkozásra van szükség.

Vérátömlesztést kapott tőlem a beteg, ami sokat javított az állapotán

 – mondta. A vér mellett vénás folyadékpótlás is kellett a betegnek, amit a helyszínen lévő, egészségügyi tapasztalattal rendelkező másik olasz barlangász kötött be neki még az orvosi beavatkozás előtt.

Fertőtlenítéssel próbáltunk mindent sterilen tartani 

– mondta az orvosnő, aki arról is beszámolt, hogy a helyzetet nemcsak az nehezítette, hogy az extrém körülmények között steril környezetet kellett teremtenünk, hanem műszerek hiányában nehéz volt monitorozni a beteg állapotát. A beteg panaszai miatt gyomorfekélyre gyanakodtak, amiben igazuk volt.

Gyomorfekélyt találtak valóban, mire kórházba ért már nem volt aktív vérzés és elkezdett begyógyulni a gyomorfalon lévő seb 

– mondta az orvosnő, aki örül neki, hogy hatott a barlangban beadott gyomorkészítmény és már stabil Mark Dickey állapota.

#Reggeli#Videó#mark dickey#zádor zsófia#orvos#mentés#törökország#barlangász

Címlapról ajánljuk