Reggeli

A részeg ember mindig igazat mond? Vagy csak azt, amit józanul elnyom magában?

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 7:49

Létezik kulturált alkoholfogyasztás? A napokban Hajtó Péter győri önkormányzati képviselő ragadta magához a mikrofont nem teljesen józanul, majd kéretlenül beszélt a helyi politikáról. Utólag belátta, hogy nagy hiba volt, bocsánatot kért. De, hol van az alkoholfogyasztás határa? F. Takács István pszichológussal beszélgettünk.

Az alkohol az egyik leghatékonyabb feszültségoldószer, csak sok a mellékhatása

– mondta félkomolyan F. Takács István pszichológus, aki arról beszélt, hogy kiből, mit hoz ki az alkohol, és hogyan illik viselkedni egy céges bulin – már ami az alkoholfogyasztást illeti.

A legtöbb kutatás szerint, azok nyúlnak alkoholhoz – nem csak az alkoholisták –, akiknél a családban is jellemző volt az alkoholfogyasztás. Nagyon fontos élmény, hogy milyen példát látunk a családtól, szüleinktől a konfliktusok megoldására. A szülői minta nagyon erős – mondja F. Takács István.

A pszichológus arról is beszélt, hogy mennyire vagyunk megbocsátók a részegekkel. Szerinte pont úgy gondolkodunk az alkoholfogyasztásról, részegségről, mint a hűtlenségről. Ha a társadalom nagyon őszinte lenne magához, azt mondaná, hogy az benne van az emberi kapcsolatokban. Az alkohol fogyasztással is így vagyunk. Sokan isznak céges bulin, másnap viszont bekapcsol a társadalmi PC – mondja a szakember – és már ferde szemmel néznek azokra, akik előző este hangosabbak, vagy őszintébbek voltak a kelleténél. De vajon tényleg őszinteség az, amit az alkohol előhoz? Az biztos, hogy felszabadít a kontroll alól és 

olyan dolgok kerülnek felszínre, amiket a hétköznapi megfeleléseink, vagy az együttélés szabályai miatt mind elnyomunk magunkban.

 

#Reggeli#Videó#alkohol#magyarország#ittas#részeg#F. Takács István

Címlapról ajánljuk