Reggeli

„A rendőrök foggal-körömmel igyekeztek a helyén tartani a kordont a Karmelitánál, és akkor elcsattant a könnygáz”

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 9:47

Hegyi Szabolcs, a gyülekezési jog szakértője, a TASZ jogásza volt a Reggeli vendége. A jogász részt vett a hétfői státusztörvény-tüntetésen, ahol premier plánból látta, ahogy a rendőrök könnygázzal lefújják a tüntetőket. Hogy mi a véleménye minderről, és mit tehetnek azok, akik feljelentéssel szeretnének élni, erről beszélt a Reggeliben.

A státusztörvény ellen több ezer ember tiltakozott hétfőn, aminek dulakodás és könnygáz lett a vége, amikor a tömeg megpróbálta lebontani a Karmelita kolostor megközelítését akadályozó kordont.

A tüntetés a Kálvin térről indult, majd annak hírére, hogy ismét az Orbán Viktor hivatalául szolgáló Karmelita kordonját bontják ellenzéki képviselők, a tömeg átvonult a Budára, ahol már rendőrsorfal várta a demonstrálókat.

A kordon lebontása gerjesztette az indulatokat

A kordonbontás elsősorban a parlamenti képviselők akciója volt. Mint arról korábban beszámoltunk, lábánál és nyakánál fogva rángatták le Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt a rendőrök, amikor hétfőn a Momentum képviselőivel közösen negyedszer próbálkozott lebontani a Karmelita megközelítését akadályozó kordont.

Hegyi Szabolcs a Reggeliben megjegyezte, a kordonelemeket eredetileg azért húzták fel, hogy megakadályozzák az újságírókat abban, hogy közelebb jussanak a kormánytagokhoz.

A rendőrök foggal-körömmel igyekeztek a helyükön tartani a kordonelemeket, a tüntetők pedig igyekeztek arrébb tenni, akkor elcsattant a könnygázbevetés 

– mesélte a látottakról Hegyi Szabolcs. A jogász hozzátette, hogy több szempontból is jogszerűtlen volt a könnygáz használata, például

a rendőrök nem kommunikáltak a tüntetőkkel, nem figyelmeztették őket a könnygáz bevetésére.

Hegyi szerint a rendőrök feladata a kormányzati épület biztosítása lett volna, de ezen túlléptek. A rendőrség állítja, a könnygáz használata előtt többször is felszólították a Karmelitánál tüntető diákokat, aktivistákat és politikusokat, hogy lépjenek hátrébb.

A hivatalos álláspont szerint a kordon munkaterület védelmére szolgál, ám a TASZ jogásza szerint az elkerített területtel a kormány tagjait szeretnék megvédeni az újságíróktól.

A napokban mondta ki egy bírósági döntés, hogy az újságíróktól való megvédése a kormánytagoknak ezzel a kordonnal jogszerűtlen.

Mit tehetnek azok, akiket lefújtak könnygázzal?

A jogász szerint bárki tehet feljelentést, akit a hétfői demonstrációban lefújtak könnygázzal, mindez kétféle úton lehetséges: közvetlenül az eljáró rendőri szervnél vagy az alapjogi biztos hivatalánál. Hegyi Szabolcs szerint a hasonló eseteket régen a Független Rendészeti panasztestület vizsgálta felül, ám mindezt mára már beolvasztották az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába. Miután az ombudsmani hivatal lefolytatta az eljárást, a végső döntést az Országos Rendőr-főkapitányság hozza meg.

#Reggeli#Videó#politika#könnygáz#hegyi szabolcs#tasz#jogász#karmelita kolostor#státusztörvény

Címlapról ajánljuk