Reggeli

Voltak, akiket a két ajtó közé zártak be – forrnak az indulatok a nyíregyházi akkumulátorgyár körül

rtl.hurtl.hu

2023. február 8. 8:44

Az emberek többségét kizárták a nyíregyházi közmeghallgatásról, ahová Bakos Bernadettnek, az LMP országgyűlési képviselőjének sem sikerült elsőre bejutnia.

Nyíregyházán nem egy konkrét akkumulátorgyár épülne, hanem több kisebb létesítmény lépésről lépésre. Először egy szeparátor fémgyár, majd egy takaró- és tartólemezeket gyártó egység jelent meg, de már jelezték, hogy az ipari parkban van még 200 hektáros szabad hely.

Sikerült az emberek többségét kizárni az épületen kívülre és nem beengedni őket a közmeghallgatásra

– mesélte Bakos Bernadett, akinek szintén nehéz volt bejutni a nyíregyházi egyeztetésre. Azért is volt feszült a hangulat, mert ez már a második akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzem és az előzőnél a helyiek úgy érezték, hogy az ő akaratukon kívül engedélyezték azt.

Bár nem egyből egy giga akkumulátorgyár épülne Nyíregyházán, de az ipari parkban van még 200 hektár szabad hely és Bakos Bernadett szerint

nem olyan nehéz kitalálni, hogy mit terveznek a maradék területtel.

A nyíregyházaik attól tartanak, hogy egyenként megjelennek az üzemek, és a végén az egész akkumulátorgyártás ott fog történni, nem csak a részmunkák.

Javaslatot adtak be arról, hogy minden ilyen üzem létesítésénél népszavazást kell kezdeményezni és a helyi polgárokat kérdezzék meg.

Bakos Bernadettnek családi kötődése van a helyhez, ezért kértek tőle segítséget a civilek, hogy képviselje őket a közmeghallgatáson. A bejutás neki sem ment egyszerűen. 11 körül jutott csak be a 10 órakor kezdődött ülésre. Voltak, akiket két ajtó közé zártak be fél órára. Bakos Bernadettnek végül a rendőrség segített, igazolni tudta, hogy képviselő, így bemehetett a közmeghallgatásra.

A nagyobb kép mégiscsak az, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalommá szeretnék változtatni hazánkat

– mondta, ezért országos népszavazást kezdeményeztek, mert szerinte ezzel nem lehet helyi szinten küzdeni, az egész ország lakossága kell hozzá és mondják meg ők, hogy

szeretnék-e, hogy Magyarország akkumulátor nagyhatalom legyen.

#Reggeli#Videó#nyíregyháza#akkumulátorgyár#közmeghallgatás#Bakos Bernadett#országgyűlési képviselő#lmp

Címlapról ajánljuk