Reggeli

A védőnő szerint egyre több a saját nevelési igényű gyerek

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 8:29

Lőrincz Orsolya, kollegiális védőnői mentor volt a Reggeli vendége, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több az SNI-s, azaz a saját nevelési igényű gyerek. Az még az egészségügyben is vitatott, hogy a fejlett diagnosztikai rendszer miatt van mindez, vagy felgyorsult világunk hat ilyen módon a gyermekek idegrendszerére.

Lőrinc Orsolya felhívta a figyelmet a Reggeliben arra, hogy a gyerek érdeke, hogy minél hamarabb felismerjék az SNI-t: ha a szülő azt látja, hogy gyermeke kerül valamit, rosszul fogadja az új dolgokat, étkezési nehézségei vannak, és még az egyszerű szabályokat is áthágja, azonnal forduljon szakemberhez.

A korai diagnózis intézményi lehetőségei (pl.: életkorhoz kötött védőnői szűrések) hozzájárulnak ahhoz, hogy a fejlesztés minél előbb elkezdődhessen.

Ha a védőnő, gyermekorvos, óvodapedagógus, iskolapedagógus jelzi, hogy a gyermek fejlődésében probléma mutatkozik, a szülő engedélyével, első lépésként alapszintű diagnosztikai intézménybe, a járási tankerületi szakértői bizottságokhoz (korábbi nevelési tanácsadók) irányítják a gyermeket.

Itt sor kerülhet a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség (BTM) megállapítására vagy kizárására, és az ehhez kapcsolódó felülvizsgálatokra. A BTM-es tanuló fejlesztő foglalkoztatásra jogosult, ami kizárólag integrált oktatás keretében valósítható meg.

#Reggeli#Videó#SNI#diagnosztika#egészségügy#nevelés#védőnő

Címlapról ajánljuk