Reggeli

„Olcsó energia nem létezik” – Holoda Attila nem hiszi, hogy valaha viszontlátjuk a rezsicsökkentett árakat

rtl.hurtl.hu

2023. január 11. 10:32

Meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy az energia drága. Holoda Attila energetikai szakértő szerint lett volna 15-20 évünk felkészülni a takarékoskodásra, helyette hirtelen zúdították rá az emberekre az elszabadult árakat. A szakértő arra is magyarázatot adott, hogy miért lehet az, hogy miközben a világpiacon csökken a földgáz ára, mi ebből semmit sem érzünk.

2020 elején rendkívül alacsonyak voltak energiaárak, 2022 augusztusában pedig nagyon felmentek. Holoda Attila energetikai szakértő szerint egyik sem volt normális.

Meg kell barátkoznunk azzal, hogy olcsó energia nem létezik. A mostani energiaárak a reálisak ahhoz, hogy megmaradjon a folyamatos termelés.

– hívta fel rá a figyelmet.

A szakértő úgy becsüli, hosszútávon 60 és 130 euró közötti tartományban mozog az energiaár. Ha ez felszalad 300 euró körülre, annak hátterében mindig valamilyen politikai döntés, vagy egy háború kitörése állhat.

Sokan mondták korábban, hogy az oroszok az egyetlenek, akiknek nem fájnak az uniós szankciók. Holoda szerint viszont ez nem igaz, hiszen az orosz gazdaság két csúcsterméke, a kőolaj és a földgáz ára is nagyon lent van.

Az urali olaj ára 37 dollár volt, a brenti olaj 80 dollár körül mozog.

Ehhez az is kellett, hogy újabb energiaforrások, elsősorban földgáz források jelenjenek meg Európa partjainál, amellyel a kontinens sikeresen kiválthatta az orosz gázt.

Az oroszoknak ez borzasztó nagy kiesést okoz. 

Holoda szerint azonban az egészséges piachoz és a normális árkörnyezethez szükség van az orosz gázra is.

Az lenne az egészséges, ha Oroszország, ami a világ második legnagyobb földgáz termelője nem esne ki ebből a rendszerből. Be kell terelni egy normális sávba, amikor nem túl nagy Európa kitettsége az orosz gáztól, hogy senkinek se jusson eszébe még egyszer a gázzal megzsarolni Európát. De az orosz gázra igenis szükség van 

– hangsúlyozta, ráadásul mivel vezetékes gázról van szó, az előállítási költsége sokkal kedvezőbb, mint a folyékony földgázé.

Ha csökken a világpiaci ár, mi miért nem érzünk ebből semmit?

Augusztusban 340 euró volt a földgáz ára, most 70. Ez durván az ötöde, hihetetlen csökkenés, mégse érezzük.

Holoda Attila szerint ennek egyik oka, hogy a földgáz-tárolóba akkor tároltunk be, amikor magas volt a földgáz ára. Most hiába ment le a világpiaci ár, a kettő keveréke miatt várhatóan tartósan maradnak a magas árak.

A sávos rendszerben a régi rezsicsökkentett ár még mindig egy abnormális ár, sokkal alacsonyabb, a mostani piaci árnál. Felette hirtelen sokat ugrunk, majdnem hétszeresére növekszik az ár, de azért, hogy ez a kettő kompenzálva legyen, a magas ár maradni fog

– magyarázta.

Míg az európai országok tartalékolnak a földgázzal, mivel nem tudni, hogy milyen idő várható a tél hátralévő részében, a magyar kormány „ereszd el a hajam” módon üríti ki a tárolókat, és próbál minél előbb megszabadulni a drága orosz gáztól. Holoda szerint valószínűleg abban bíznak, hogy az oroszok mindig adnak nekünk gázt, ráadásul a korábbinál alacsonyabb áron.

Holoda Attila úgy véli, nem valószínű, hogy a rezsicsökkentett árakat valaha viszontlátjuk. Az alapproblémát abban látja, hogyha valami olcsó, azzal az emberek nem foglalkoznak. De azt sem tartja szerencsésnek, ahogy egyszerre rászabadították az emberekre a magas energiaárakat.

Lett volna 15-20 év erre felkészülni, hogy picit megtanuljunk takarékoskodni. Hamarabb elkezdeni szigetelni, nyílászárókat cserélni, korszerűbb eszközöket, napelemet  felszerelni. Ha erre időben felkészül a kormány vezetésével az ország és a lakosság, akkor megszoktuk volna, mint ahogy Nyugat-Európában megszokták, hogy drága az energia, nincsen olcsó energia

– tette hozzá.

#Reggeli#Videó#Gazdaság#orosz gáz#kőolaj#rezsi#energia#rtl

Címlapról ajánljuk