Reggeli

Egyre több az online csalás, mutatjuk, mire kell figyelni

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 6. 8:13

Például jó lenne nem mindenhol ugyanazt a jelszót használni.

Eddig sem voltunk híján az online csalásoknak, de hiába tanulunk egyből, amikor újabb és újabb cselekkel állnak elő a csalók. Egyre több az átverés az online térben, a Reggeliben Bor Olivér kiberbiztonsági szakértő mondta el, mire figyeljünk és hogyan védekezzünk.

Az adathalászok érzékeny adatokat akarnak ellopni, amelyekkel meg tudnak zsarolni vagy pénzt tudnak kicsalni belőlünk. Jellemzően e-mail formájában érkeznek a megkeresések, de a közösségi médiában is megtalálhatnak.

Bor Olivér felhívta a figyelmet, hogy míg korábban ezeket a leveleket könnyen fel lehetett ismerni, mert tört magyarsággal írták őket, ma már ezek nem hemzsegnek annyira a helyesírási hibáktól. 

Onnan is felismerhetjük a rossz szándékú üzenetet, hogy sürgető hangnemben szólítanak meg, és jellemzően nem több tízezer, hanem néhány ezer forintot akarnak azonnal kifizettetni. 

A levelek csatolmányai pedig vírust tartalmazhatnak, ha azokat letöltjük a számítógépünkre, telefonunkra. Fokozottan kellene védeni az időseket a csalóktól, elmagyarázni nekik, mire figyeljenek, hogy ne essenek áldozatul. 

A szakértő szerint nagyon fontos a jelszóvédelem, nem javasolja senkinek, hogy jelszavait megjegyeztesse a különböző platformokon, és azt sem, hogy mindenhol ugyanazt használja. Ma már jelszókezelő alkalmazások és széfek léteznek, így a sok-sok jelszót nem kell külön megjegyezni, sem pedig cetlikre leírni, ami szintén veszélyes lehet. 

#Reggeli#Videó#Tudomány-Tech#kiberbűnözés#kiberbűnözők#csalók#internet#e-mail

Címlapról ajánljuk