Reggeli

Adószakértő a katatörvényről: Az egyéni vállalkozók ráérnek szeptemberben dönteni, mindenki másnak sietnie kell

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 8:17

Milyen adónemre válthatnak a katások? Mire számíthatnak a más adónemre áttérők? Kijöttek a pontosítások a keddi kormányrendeletben, Vadász Iván adószakértő értelmezte a legfontosabb információkat a Reggeliben.

Az egyéni vállalkozók ráérnek szeptemberben dönteni. Ez az egyik legfontosabb pontosítás a kedden megjelent kormányrendeletben. 

A katás közkereseti társaságoknak, betéti társaságoknak vagy ügyvédi irodáknak viszont augusztus 31-ig dönteniük kell, ha már szeptembertől a KIVA-ra akarnak váltani.

Vadász Iván adószakértő a Reggeliben arról is beszélt, várhatóan nagyon sokan fogják kiállítani a számlákat augusztus 31-ig, mert ezeknek a számláknak további adókötelezettségük nem lesz. A számla befogadói oldalán azonban vigyázni kell, emlékeztet a szakértő, nem fogadhatnak be 12 hónapra teljesítés nélküli előlegszámlákat, ha azonban „mértékkel alkalmazzák a számlázást, akkor egy kis anyagi előnyhöz lehet jutni”.

A kedden megjelent pontosítás a szakértő szerint semmilyen mentőövet nem ad a katásoknak.

A katások egy része, az írók, előadóművészek, újságírók, telekommunikációban dolgozók áttérhetnek az ekhózásra, amelynek mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho, és 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke. Ezzel azonban Vadász szerint az eddigi katásoknak csak egy szűk rétege élhet. 

Ahogy fogalmazott,

olyan jó világ, mint a kata idejében volt, többé nem lesz, szeptembertől legalább háromszoros adót kell mindenkinek fizetni.

 

#Reggeli#RTL Klub#rtl#adózás#kata#kiva#egyéni vállalkozók#ekho#Gazdaság#Videó

Címlapról ajánljuk