Reggeli

Ennyi bevételt kell termelni, hogy megérje az átalányadó a kata helyett

rtl.hurtl.hu

2022. július 15. 7:37

Az átalányadózás lesz az egyik legnépszerűbb opció a kata helyett, de hogy ez nagyságrendileg mit jelent, arra Dr. Tóth Márk, adószakértő válaszolt a Reggeli műsorvezetőinek.

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a katát módosító törvénytervezetet, melyet sürgősségi eljárás keretében kedden már meg is szavaztak. Részben a gazdaság kifehérítésének szándékával vezette be a kormány 2013-ban a kisadózók tételes adóját, a katát, ezzel létrehozva egy nemzetközi összehasonlításban is viszonylag alacsony adóterheléssel és kevés adminisztrációval járó népszerű adózási formát. Ha valaki például a főállása mellett ezt a vállalkozási formát választotta, ő a mostanáig érvényes szabályok szerint a maximális 12 millió forintos éves bevételig mindössze 300 ezer forint adóteherrel megúszhatta.

Dr. Tóth Márk adószakértő szerint az új változtatások a katások legnagyobb részét érintik, és mondhatjuk, hogy ebben a formában ez az adózási módszer megszűnt. Egyedül a taxisok számára maradt meg, illetve azoknak a katásoknak, akik kizárólag a lakosságnak szolgáltattak, de ilyenből elenyészően kevés van. 

A frissen elfogadott törvény szerint csak az maradhat katás vállalkozó, aki kizárólag magánszemélyeknek és őstermelőknek értékesít terméket, valamint nyújt szolgáltatást, vagyis megszűnik a kata-alanyiság, ha például költségvetési szervtől, valamilyen cégtől, illetve egyéni vállalkozótól érkezik a bevétel.

A Reggeli szakértője szerint is az átalányadózás lesz az alternatíva, ezzel az adózási módszerrel azonban nagyon nagy mértékben fog növekedni a különbség: például, ha eddig valaki katázott, akkor például befizette  a keresete 10 százalékát, ez a szám most nagyságrendileg 25-30 százalékra növekedhet.Ráadásul az általányadózás egy nagyon bonyolult adózási rendszer, ami tényleges könyvelést igényel.

#Reggeli#RTL Klub#peller mariann#rtl#kata#szabó zsófi#adószakértő#átalányadó#dr. tóth márk

Címlapról ajánljuk