Portré

Volt, hogy dinnyéért zenélt a hegedűvirtuóz

rtl.hurtl.hu

2011. május 20. 21:25

Mága Zoltán, a hegedű és a jótékonyság magyar nagykövete arról mesél, hogy milyen viszony fűzi Károly herceghez, és hogy miért és mikor készül XVI. Benedek pápához.

„Sok elismert embernek játszottam már, de a szívem mélyén mindig az van, hogy itthon, egy kis településen, jótékonysági koncerten is szívesen játszom.”

Az ország nagy hegedűvirtuóza, aki szívesen játszik jótékony céllal egy kis vidéki templomban, miközben óriási hírességek keresik a kegyeit. 2000-ben maga a marokkói herceg kérésére utazott el az afrikai országba, hogy zenéjével szórakoztassa a királyt születésnapján. Zoltán ekkor még nem volt 30 éves sem, a Moulin Rouge-ban dolgozott, ott hallotta játszani a marokkói nagykövet, akit annyira lenyűgözött Zoltán zenéje, hogy meg is hívta a király születésnapi ünnepségére. A barátság a mai napig megmaradt, Zoltán azóta már többször járt Marokkóban.

Folyamatosan gyakorol, napról napra tökéletesíti zenei tudását. A zenélés mellett viszont igen fontosnak tartja a szellemi fejlődést is, többek között ezért is iratkozott be a Pécsi Tudományegyetem művészeti karára. Bár van előadóművészi végzettsége, magának és a gyermekeinek is szeretne bizonyítani ezzel a diplomával. „Kevés időm van, de sokat gyakorolok, és ez ösztönöz engem, hogy még többet kell tanulnom.”

Emellett folyamatosan jótékonysági programokat, fellépéseket szervez. Célja, hogy létrehozzon egy országos szintű, átfogó művészeti és tehetséggondozó programot hátrányos helyzetű gyermekek számára, hogy „mindenki megmutathassa magát, senki se vesszen el a tehetségek közül”. Az ügy személyességét nem is kell magyarázni, Zoli igen szerény körülmények között nőtt fel, és bár édesapja kétkezi munkát is vállalt a zenélés mellett, a családnak gyakran kellett nélkülöznie. „Volt, hogy a piacon sétáltam, és láttam a rengeteg mézédes dinnyét. De hát nekem arra nem volt pénzem, maximum csak egy kis lékeltre. Egyszer az egyik árus felajánlotta, hogy ha játszom neki valami szépet, kaphatok egyet. Felugrottam a láda tetejére és elkezdtem hegedülni. Volt is nagy öröm otthon, amikor meglátták a dinnyét.”

Édesapja is támogatta abban, hogy Zoltán zenész legyen, hiszen az egész család komoly zenei múlttal rendelkezik. A szigorú papa megkövetelte, hogy fia napi 3-4 órát gyakoroljon a hangszeren. Zoltán 12 évesen aztán a Rajkó zenekarhoz került, ahol második nap kinevezték a növendék zenekar prímásává, innentől karrierje felfelé ívelt. Budapestre költözött, és a folyamatos külföldi felkérések mellett ma már ő csinálja az ország újévi koncertjét, tízezres közönség és óriási siker kíséretében.

Két gyermeke van, a lánya Jennifer 15 éves és musicalszínésznek készül, fia pedig hamarabb tanulta meg a kottaolvasást, mint a betűket, és az idei koncerten már együtt léptek színpadra.
#Portré#koncert#zenész#hegedű#mága zoltán#virtuóz

Címlapról ajánljuk