Kultúra

57 éves korában elhunyt Ficsku Pál író

rtl.hurtl.hu

2024. március 15. 12:32

Az író barátja, Száraz Miklós György azt írja, Ficsku Pál otthon, csöndben, békésen ment el.

2024. március 15-én hajnalban, 57 éves korában elhunyt Ficsku Pál író – osztotta meg a hírt az író barátja, Száraz Miklós György. A gyászhírről a Litera.hu számolt be. Száraz azt írta, otthon, csöndben, békésen ment el.

Ficsku Pál, eredeti nevén: Gyulai Csaba az írás mellett könyvkiadással és -szerkesztéssel is foglalkozott. 1967-ben született Debrecenben.

Írásai megjelennek az Élet és Irodalomban, az Alföldben, a Mozgó Világban és a Törökfürdőben. Öt önálló kötetét adták ki. Változatos életútja során volt az Új Holnap főszerkesztője,  írt filmforgatókönyvet, de dolgozott restaurátorsegédként is. Rövid ideig gimnáziumban, valamint egyetemen is tanított, emellett a Nyugat című tévéműsor szerkesztője, volt.

Az Irodalmi Jelen oldalán kitett önéletrajzában azt írta, „35 éves korom ellenére jelenleg a 21. lakásban élek”. 1990-ben a pécsi István borozóban kapta a Ficsku Pál nevet, „amely nyelvészetileg a Pu Fi és a Pu Fi Csku nevekből vezethető le”. A Szépírók Társasága oldalán arról ír, hogy írásait lefordították német, angol, francia, olasz, lengyel, cseh, szlovák, bolgár, szerb, szlovén, norvég, tibeti nyelvekre.

Ficsku Pál a következő köteteket jegyzi: A videódisznók esete és más történetek, Ami egy regényből kimarad, Élni három nővel, Matatás a végeken. Vigyázat, dzsalok!, Szakbarbárok és a Gyerekgyár. Az általa alapított Pufi Pressz kiadó saját könyvén túl többek között Kéri Piroska, Nagy Atilla Kristóf, Bozsik Péter és Bereményi Géza műveit jelentette meg.

2003-ban publikálta Gyerekgyár címmel írásait a Litera Netnapló rovatában, majd a Mozgó Világban, ezekből a szövegekből született legismertebb könyve, amely azonos címen jelent meg 2006-ban, és ikergyermekei születésének történetét dolgozta fel.


Nyitókép: SimpleImages/Getty Images

#Kultúra#gyász#elhunyt#ficsku pál#irodalom#író#halálhír

Címlapról ajánljuk