Kultúra

Könyvfóliázás: pert nyert a Líra egy kormányhivatallal szemben

rtl.hurtl.hu

2024. március 5. 14:33

A fogyasztóvédelem az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt büntetett, a bíróság szerint jogtalanul tette ezt.

Újabb pert nyert a Líra könyvesbolt-hálózat mögött álló Líra Könyv Zrt, a fogyasztóvédelemmel szemben, a bíróság jogerős ítélete szerint az Esti mesék lázadó lányoknak című kötet nem öncélúan ábrázolja a nemváltást – írja keddi közleményében a cég.

A Győri Törvényszék hétfőn a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal által kiszabott bírságról mondta ki, hogy jogtalanul rótták ki a kereskedőre.

Az ítéletben ezúttal is szerepet játszott, hogy a gyermekvédelminek hívott törvény és az azt szabályozó kormányrendelet szövege nyelvtanilag mást jelent, mint a szöveg közkeletű politikai értelmezése: most a kettős jelentésű „valamint” szó használata miatt nem fogadta el a bíró a kormányhivatal érvelését.

A bíróság ráadásul azt is kimondta, hogy a könyv transzneműségről szóló története minden, csak nem öncélú.

A fogyasztóvédelem a tatabányai Líra könyvesboltban tartott ellenőrzést még tavaly szeptemberben, és nehezményezték, hogy a gyermekkönyvek között nem lefóliázva forgalmazták Francesca Cavallo és Elena Favilli kötetét. Ez a hatóság szerint a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását jeleníti meg, illetve népszerűsíti. Mindezért százezer forint bírságot szabtak ki.

Teljes káosz a joggyakorlatban 

Azt, hogy mekkora bírságot szabnak ki a gyermekvédelmi jogszabályra hivatkozva, vagy az, hogy egyáltalán büntetnek-e, azt soha nem tudják a könyvkereskedők, mivel vannak olyan megyék, ahol büntetnek, máshol azonban nem. A büntetési tételekben is hatalmas a szórás: pár tízezertől több millió forintig terjed a skála. Minderről itt írtunk.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Kultúra#líra#könyvkiadó#bíróság#nemváltás#transznemű

Címlapról ajánljuk