Kultúra

„Mesterem volt, példaképem és mércém” – Benedek Miklós halálhíre sokkolta Németh Kristófot

Kiss BalázsKiss Balázs

2024. január 9. 11:34

„Nemrégiben beszéltünk utoljára, és reméltem, hogy találkozhatunk még” – mondta szeretett mentoráról Németh Kristóf az rtl.hu-nak. Szerinte Benedek Miklós a fia halálakor már meghalt egyszer. 

Bár úgy gondolom, hogy Miklós a fia halálakor már meghalt egyszer, nagyon letaglózott a hír

 – mondta könnyeivel küszködve Németh Kristóf kedden az rtl.hu-nak. Benedek Miklós színész, rendező, a nemzet színésze 77 éves korában hunyt el, hosszú, türelemmel viselt betegség után. A kabaréval összefonódó, mégis tragédiák övezte életpályáját ebben a cikkben idéztük fel.

„Nemrégiben beszéltünk utoljára, és reméltem, hogy találkozhatunk még. Amikor nemzet színészévé választották, akkor gratuláltam neki. Panaszkodott az egészségügyi állapotáról, de nagyon nagy reményekkel és tervekkel volt tele. Ezért is vártam, hogy megszülessen a könyve, és az elsők között olvashassam” – fogalmazott.  

Miklós a mesterem volt, példaképem és mércém, emberileg és szakmailag is. Nemcsak nekem, de generációk számára

 – mondta az egykori tanítvány. – Egy utolsó mohikán, egy utolsó úriember, akitől nemcsak emberséget és mesterséget, hanem stílust is tanulhattunk. Azzal, hogy ő elment, egy korszak szűnt meg a magyar színművészetben.”  

Németh Kristóf úgy érzi, a mester halála feladatot rótt rájuk, egykori tanítványaira. „Mindannyiunknak rettenetesen hiányozni fog, de azt gondolom, hogy kötelességet és feladatot hagyott ránk: amit tőle tanultunk, tovább kell adnunk a későbbi generációknak. Azt hiszem, Miklós akkor lesz ránk büszke.” 

Benedek Miklóst szeptemberben választották maguk közé a nemzet színészei. Súlyos betegsége, a COPD akkor jobbra fordult, és visszatérhetett a színpadra az Orlai Produkció előadásában. Erről is beszélt a Híradónak tavaly októberben:


Nyitókép: Bendek Miklós, Németh Kristóf és Nagy Ervin. Fotó: Németh Kristóf

#Kultúra#benedek miklós#németh kristóf#halál#sokk#mester#feladat#színművészet#színész#gyász#ma

Címlapról ajánljuk