Kultúra

Kanye West után ismét lenyúlta egy amerikai rapper a Gyöngyhajú lányt, de valószínűleg törvényt nem sértett vele

Mohos MátéMohos Máté

2023. december 19. 16:33

Ezúttal Lil Yachty használta fel engedély nélkül az Omega számát, azonban az azt szerepeltető számot hivatalosan sosem jelentette meg.

„Úgy látszik, kedvencek vagyunk a rapper előadók között” – mondta Molnár György „Elefánt”, az Omega gitárosa, aki arról beszélt, hogy Kanye West után egy másik rapper Lil Yachty is engedély nélkül használta fel egyik számában a Gyöngyhajú lány című dalt.

Az együttes jogi lépéseket fontolgat az ügyben, mivel a rapper nem kért engedélyt erre, még meg sem kereste a zenekart. A dal jelenleg a Hungaroton jogkörébe tartozik, és szerinte több mint valószínű, hogy a dalszerző, Presser Gábor is reagál majd, írja a HVG.

A helyzetet bonyolítja, hogy a számot Lil Yachty a Jesse Owens című dalban használja fel, amely tavaly év végén szivárgott ki először az internetre, azonban hivatalosan még nem jelent meg. 

Mivel így nem számít egy kereskedelmi forgalomban lévő terméknek a szám, Yachty pedig a szivárogtatás miatt nem maga felel annak közzétételéért, erősen kérdéses, hogy az Omega követelésének lesz-e jogi alapja. 

Még az is elképzelhető, hogy Lil Yachty azért nem osztotta meg maga hivatalosan a dalt, mert tudta, hogy ez jogilag nem igazán működne a felhasznált, el nem kért szám szerepeltetése miatt.

Lil Yachty száma alább hallgatható meg:


Korábban Kanye West a 2013-as New Slaves című számában használta fel a dalt, amiért hosszú ideig pereskedett Presser Gábor dalszerzővel, majd peren kívül megegyezett vele 2017-ben. West viszont egy hivatalosan is megjelent, sőt egy lemezén is szereplő dalhoz nyúlta le a magyar slágert.

Az az amerikai rappereken kívül az is érdekli, mit kezdett Tóth Gabi a legendás dallal, ezt a cikkünket ajánljuk. Ha pedig az érdekli, hogy került a Gyöngyhajú lány egy ausztrál reklámba, a Fókusz 2021-es riportját nézze meg:


Nyitókép: Prince Williams / WireImage / MTI / Mohai Balázs

#Kultúra#rapper#gyöngyhajú lány#omega#usa#lopás#plágium#dal#kanye west

Címlapról ajánljuk