Kultúra

All I Want for Christmas, hogy soha többé ne halljam ezt a dalt – avagy hogyan lett Mariah Carey a karácsony királynője?

Mohos MátéMohos Máté

2023. december 9. 15:10

Itt az ünnepi időszak, úgyhogy a következő hetekben mindannyian Mariah Carey világában élünk: az üzletekben, a rádiókban, a szórakozóhelyeken is elkerülhetetlenné válik, hogy felcsendüljön az énekesnő 1994-es slágere, az All I Want for Christmas Is You. Cikkünkben megpróbáljuk megfejteni, hogyan lett ez a dal az ünnepi időszak kihagyhatatlan kelléke, egyesek szerint inkább tömegkínzó eszköze, és hogyan tette Carey-t a karácsony megkérdőjelezhetetlen despotájává.

Mindig követ. Nem menekülhetsz előle. Ott van minden étteremben, kávézóban, boltban. Követ a munkahelyedre, és otthon sem hagy békén. Lesben áll, hogy lecsapjon rád minden megnyitott videó előtt, minden rádióállomáson. Nemcsak a fizikai térben próbál elnyomni, hanem az agyadat is megtámadja. Nem védekezhetsz ellene, mert mindenhol ott van, nem fárad el, és nem nyugszik addig, amíg önként feladod.

Nem, ez most nem George Orwell Nagy Testvére, hanem Mariah Carey karácsonyi slágere, az All I Want for Christmas is You. Az 1994-es dal az elmúlt lassan harminc évben olyannyira az ünnepi időszak részévé vált, mint a karácsonyfa, a télapó vagy az ajándékozás. Csakhogy ezen szokásokkal ellentétben az emberek egy tetemes része szenvedélyesen gyűlöli Carey unásig ismert dalát, és nem érti, hogy miért kell mégis szó szerint minden bevásárlás, autózás, városban korzózás, tévé előtt pihenés közben ezt hallgatnia. Ha esetleg még sohasem találkozott volna vele, akkor itt elfogyott a szerencséje.


Cikkünkben megpróbáljuk megmagyarázni, hogyan lett Carey dalából a karácsony, de facto himnusza, illetve az is kiderül, hogy pontosan mennyit keres az énekesnő azzal, hogy minden évben menetrendszerűen megpuccsolja az ünnepi időszakot a sokak által imádott, sokak által gyűlölt nótával.

All I Want for Christmas hogy soha többé ne halljam ezt a dalt – avagy hogyan lett Mariah Carey a karácsony orwelli Nagy Testvére?
Fotó: Know Your Meme

A karácsonyi vágyakozás hegeli dialektikája

Mikor hallotta ön legelőször a Dalt? Sokan már fel sem tudjuk idézni ezt, annyira beleásta magát az agyunkba. Már társadalomként is egyre inkább elismerjük, hogy mekkora az All I Want for Christmas is You hatása: a nótát idén áprilisban az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtársa hozzáadta a nemzeti hangtárhoz, amellyel azt fejezték ki, hogy egy kulturálisan, és/vagy művészetileg jelentős műről van szó.

De hogy kezdődött az egész? Az All i Want for Christmas is You eredetileg Carey negyedik stúdióalbumán, a Merry Christmasön jelent meg 1994-ben, amely egyben az énekesnő első karácsonyi tematikájú lemeze is volt. Carey a dalt azzal a Walter Afanasieffel írta közösen, aki később Grammy-díjat kapott a Titanichoz készült legendás Celine Dion-dalon, a My Heart Will Go Onon végzett munkája miatt. A lemez és a dal a kritikusoknak és a közönségnek is nagyon tetszett: a New Yorker 2006-ban azt írta a nótáról: egy, a kevés érdemes modern adalékok közül az ünnepi kánonhoz.

Az évek teltek-múltak, a szám pedig szépen lassan elkezdett rekordokat döntögetni. Ez volt az a dal, amely megjelenése után a leghosszabb idő elteltével volt képes a lejátszási listák első helyére kerülni az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is. 

16 milliószoros eladási számával pedig minden idők egyik legsikeresebb dala lett.

All I Want for Christmas hogy soha többé ne halljam ezt a dalt – avagy hogyan lett Mariah Carey a karácsony orwelli Nagy Testvére?
Fotó: Know Your Meme

Ezt úgy is sikerült elérni, hogy Afanasieff először komolyan kételkedett Carey hozzáállása miatt. Az énekesnő és az író augusztusban vették fel a nótát, de hogy a nyár közepén könnyebben karácsonyi hangulatba kerüljenek, Carey lakását ünnepi stílusban dekorálták ki. Careynek mindig is a karácsony volt a kedvenc időszaka az évben, magát pedig egy rendkívül „ünnepi” személyiségként írta le. Végül a kész dalt így jellemezte egy kritikusa:

„Carey remekműve egy hihetetlenül bravúros filozófiai csel. A karácsony az anyagi, és vonzalmi alapú túlkapások időszaka, a dal mégis szűkszavúan csak egy dologra koncentrál: arra, hogy egy konkrét személlyel, azaz Veled lehessen. Elutasítja az általános szerelem gondolatát a konkrét szerelem javára, egyszerre dacolva a popzenei konvenciókkal, és újraírva azokat. Végtelenül gazdaságosabb kifejezésmóddal és kétségtelenül fülbemászóbb szöveggel 

az All I Want for Christmas Is You a karácsonyi vágyakozás egyfajta hegeli dialektikája, amely a bőség és a különlegesség ellentétes fogalmait egy több generációra kiható, fülbemászó dalba csomagolja.

A dalról Rob Harvilla, a Ringer szerzője az időtlenségét emelte ki: azt írta, hogy még azt is könnyedén el lehet képzelni, hogy a nótát Krisztus születésekor a jászolban hallgatják.

All I Want for Christmas hogy soha többé ne halljam ezt a dalt – avagy hogyan lett Mariah Carey a karácsony orwelli Nagy Testvére?
Fotó: Know Your Meme

A harmadik legfontosabb személy karácsonykor Jézuska és a Télapó után

A dalt nemcsak azok ismerik, akik értik a hegeli dialektikára tett utalásokat. De miért pont ez lett az a szám, amely átvette a hatamat a karácsony felett, amikor minden évben számtalan, az ünnepekre szabott nóta jelenik meg? Erre a kérdésre egyértelmű választ nem lehet adni, ám sorra tudjuk venni azokat a körülményeket, amelyek szerepet játszhattak a nóta példátlan sikerében:

Carey a mai napig évente nagyjából 60 millió dollárt keres a dal lejátszásaival.

Elsőként fontos kiemelni, hogy a kifejezetten az ünnepi időszakot célzó, karácsonyi hangulatú slágerek még nem számítottak annyira divatosnak a kilencvenes évek közepén, mint most. Többek között az All I Want for Christmas is You sikere vezetett ahhoz, hogy ez a konkrét műfaj kialakuljon, így logikus, hogy a dal hatásával együtt a népszerűsége is jelentős lett. 1994-ben sehol sem volt Michael Bublé, valamint a többi karácsonyi slágergyáros, így Carey dala csak olyan, régi slágerekkel versenyzett, mint Bing Crosby 1942-es White Chirstmase, vagy Brenda Lee 1958-as Rockin’ Around the Christmas Treeje.

Talán az egyetlen karácsonyi dal, amelynek hatása Carey slágeréhez hasonlítható a Wham! popduó Last Christmas című nótája, amely 1984 óta igény szerint borzolja az idegeket, vagy előkészíti a tökéletes hangulatot. A dalt Ariana Grande-tól a Glee! stábjáig sokan feldolgozták, és máig gyakran feltűnik a slágerlistákon. George Michael és Andrew Ridgeley azonban nem akarták azt, hogy a szám határozza meg zenei örökségüket, így nem ápolták annyira a hagyatékát, mint amennyire Carey az All I Want for Christmas is You-ét.

A Bloomberg szerzője nemrég arról írt, hogy a szám sikerében szerepet játszahatott az is, hogy zeneileg, és szövegében számos klasszikus karácsonyi dalt idéz meg. Az állítólag 15 perc alatt megírt szöveg szerinte utal a Santa Claus Is Coming to Townra, a Rudolf, a vörösorrú rénszarvasra, és Eartha Kitt Santa Baby című dalára is.

A másik faktor a szöveg optimista, jövőbe néző látásmódja lehet: emiatt a dalt akkor is jól esik hallgatni, ha az adott karácsony előtti év nem volt tökéletes számunkra: „még akkor is ünnepi hangulatba hoz, ha az azelőtti évben nincs semmi ünnepelni való. Arról szól az egész, hogy neked is megvan az esélyed arra, hogy boldog legyél”.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy Carey – nyilvánvalóan az anyagi haszon reményében is – elég gyakran foglalkozik azzal, hogy a dal hagyatékát ápolja. Szinte minden évben előrukkol egy remix-szel, egy kollaborációval, új ünnepi termékekkel vagy karácsonyi tematikájú koncertekkel, amelyekkel nem titkoltan a slágert idézi meg. Ez a lelkesedés az, ami miatt az előadóra az évek során ráragadt a „Karácsony királynője” cím.

Az előkelő címmel pedig fontos kötelezettségek is járnak: Carey előadta már a dalt a New York-i Rockefeller Centerben, a washingtoni karácsonyi ünnepségen, valamint a Disney éves karácsonyi parádéján is. Az All I Want for Christmas is You az előadó brandjének szerves része lett, az jobban kötődik hozzá, mint a Beatleshez a Yesterday, vagy Beethovenhez az 5. szimfónia.

Idén az előadó már november 1-jén, egészen pontosan a karácsony előtti nagy angolszász ünnep, a Halloween utáni napon kezdte az ünnepi hergelést: olyan videót osztott meg az Instagramon, amely azt mutatja be, hogy szó szerint kiolvasztják őt egy jégkockából abban a pillanatban, amikor véget ér október. 

Carey azt ordítja: ITT AZ IDŐ! Hangja egyre magasabbra hág, olyannyira, hogy összetörik a jég. A magas hang végül átcsap az All I Want for Christmas is You kezdő ütemeibe.


Szóval, aki nem szereti ezt a dalt, az jobban teszi, ha a decembert egy elhagyatott kunyhóban tölti egy civilizációtól távoli erdő közepében. Aki viszont továbbra is szeretne a társadalom tagja maradni, annak meg kell tanulnia együtt élni azzal, hogy a karácsony még jó ideig Mariah Carey birodalmának része lesz. Már csak azért is, mert a karácsony egy másik elmaradhatatlan kelléke, az Igazából szerelem című film nagy fináléja is ezzel a nótával kezdődik. De ez már egy másik történet. 


Nyitókép: Getty Images / rtl.hu

#Kultúra#mariah carey#all i want for christmas is you#dal#népszerűség#karácsony#sztár#sláger#hegel#1984#George Orwell#ma

Címlapról ajánljuk