Kultúra

A sneakervilág legtragikusabb cipői, amikre a márkák képesek voltak rábólintani

rtl.hurtl.hu

2023. november 11. 10:58

Van olyan cipő, aminél egyszerűen ellopták egy másik cég dizájnját. Ez azonban még mindig a jobbik eset, ugyanis voltak olyan termékek, amiket egyértelműen rabszolgatartáshoz és a rasszizmushoz lehetett kötni, és amelyek ellen a legismertebb civiljogi aktivisták emelték fel a hangjukat. Összegyűjtöttük azokat a cipőket, amiket látva mindenkiben felmerül a kérdés: ez hány döntéshozón ment keresztül, mielőtt piacra dobták?

Az elmúlt években gigantikussá nőtt sneakerszcénában olykor előfordulnak kisebb-nagyobb baklövések, amikből alkalmanként egész botrányok bontakoznak ki. Félreérthető dizájnok, átgondolatlan koncepciók, elhanyagolt részletek mennek át néha a döntéshozókon, hogy aztán a visszásságokra maguk a felhasználók hívják fel a figyelmet.

A botrány egy-egy modell esetében azonban nem feltétlenül jelent sikertelenséget. Néhány ilyen sneaker ára éppen azért szökött az egekbe, mert a cég elkezdte visszahívni a kifogásolt cipőket, magyarul csökkent a kínálat. Cikkünkben összegyűjtöttük az elmúlt évtizedek legnagyobb botrányt keltő sneakereit, amelyek közül ma már több biztosan nem jelenhetne meg.

Nike Air Bakin (1997)

Az 1997-ben polcokra kerülő Nike Air Bakint először Tim Hardaway, a Golden State Warriors, a Miami Heat és a Dallas Mavericks kosárlabdázója viselte hivatalos NBA-meccsen, de a cipő sikere nem tartott sokáig. A cipő bal sarkán ugyanis egy olyan motívum volt, ami nagyon hasonlított az arab „Allah” szóra. Az eredeti magyarázat szerint a kérdéses logó valójában egy lángot szimbolizál, ami azért is lehet igaz, mert a cipőt viselő Hardaway 1997-ben a Miami Heat-ben játszott. Ennek ellenére a muszlim közösség erősen felháborodott. A Nike nem akarta dobni kollekciót, de a muszlimokat sem akarta vérig sérteni, ezért kitalálták, hogy a cipők sarkán a kifogásolt részt egyszerűen levarrják.

@liukangscloset Nike Air Bakin Varsity Red from 1997. A time capsule from 90’s basketball, famously known for being worn on the court by Tim Hardaway. Many others around the league were also caught with these on feet regularly. The Bakin had many nicknames but I remember them being called the “Air Allah”. At the time these had been recalled by Nike due to the “Air” resembling Arabic writing of Allah and being offensive to the Muslim community. The actual meaning of the logo was to represent the heat during summer basketball. This is a classic silhouette that you seen many people rocking in the late 90’s. SKU: 130835-611 Color: Varsity Red / White - Black Release: 1997 #sneaker #sneakers #sneakerhead #sneakernews #jordan #airjordan #jordans #fyp #grwm #dunk #airforce1 #airbakin #bakin ♬ original sound - Liukangs Closet


Miután az indulatok ennek hatására sem csillapodtak, a vállalat kénytelen volt visszahívni az Air Bakinokat a boltok polcairól. 38 ezer cipő volt érintett, ami hatalmas számnak számított már akkor is. A Nike végül úgy köszörülte ki a csorbát, hogy játszótereket hoztak létre több iszlám ifjúsági szervezet számára az Egyesült Államokban. Végül a Bakin is visszakerült a boltokba, de a problémás logó helyett egyszerűen csak egy Nike-pipát használtak.

Adidas x Jeremy Scott „Shackled” (2012)

Jerem Scott divattervező és az Adidas összefogott, hogy csináljanak egy játékos, vicces együttműködést 2012-ben. Az alapmodell egy lila, fekete, szürke-fehér csíkos Adidas Roundhouse, amivel alapjában véve nem is lenne gond, de az együttműködés sava-borsa, a narancsszínű, műanyag rablánc, az már erősen súrolja az ízléstelenség határát.

Scott, akit extravagáns tervezőként ismert meg a világ, azt mondta, hogy a láncokat a régi gyerekjátékok szörnyei ihlették.

Az emberek jó részének azonban a rabszolgaság jutott eszébe. Így olt ezzel Jesse Jackson civiljogi aktivista, baptista tiszteletes is, aki szintén élesen tiltakozott a cipő megjelenése ellen. Úgy vélte, hogy a sneaker „megdöbbentően sértő és érzéketlen”. Jesse Jackson egykor Martin Luther Kinggel is együtt dolgozott, így nagyon komoly hangja van az amerikai nyilvánosságban. Az elégedetlenség végül elég volt ahhoz, hogy az Adidas villámgyorsan elkaszálja a modellt.


Nike x Newport mentolos cipő (2006)

Bár a Nike Newport-incidense nem sértett meg nagy társadalmi rétegeket, ettől függetlenül a cég emlékezetes botrányai közt tartják számon. Egy velük együttműködő dizájner ugyanis nemes egyszerűséggel lemásolta a népszerű cigaretta, a Newport logóját és megjelenését. 

A dizájner Ari Saal Forman volt, aki nem csak a logót „másolta” le, hanem pontosan ugyanazzal a színkóddal dolgozott, amivel a Newport is népszerűvé vált. Az ilyesmivel egyébként nem lett volna gond, csakhogy sem a Nike, sem Forman nem kötött megállapodást a Newport-ot forgalmazó Lorillard Tobaccóval.

A sneakervilág legtragikusabb cipői, amikre a márkák képesek voltak rábólintani
Fotó: Reddit

Mindössze 252 pár készült, de nem kellett sokáig várni a dohányipari vállalat válaszára, hatalmas pert akasztottak Formanék nyakába. A bíróság végül a Lorillard Tobaccónak adott igazat. A kollekciót megálmodó Ari Saal Formannek az összes cipőjét megsemmisítették, azt sem hagyták neki, hogy egyetlen párt megtartson magának emlékbe. 

Nike x Heineken (2003)

Valami nagyon hasonló dolog történt a Nike heinekenes modellje kapcsán is, csakhogy itt nem egy külsős dizájner kollekciója okozott gondot a cégnek, hanem az egyik saját, belső alkotásuk. A Heineken sör megjelenésére megszólalásig hasonlító, piros csillaggal is ellátott Nike Dunk nagy klasszikussá vált a deszkás közösségben. Végül azonban a perrel fenyegetőző sörmárka levetette a polcokról a cipőt. Az addig eladott példányok árai viszont az egekbe emelkedtek, ez lett az egyik legnépszerűbb, legkülönlegesebb Nike Dunk színkombináció.


A nagy sikerre való tekintettel sokáig azt pletykálták, hogy a Nike és a Heineken végül hivatalosan is összeállnak egy kollaboráció erejéig, 2023-ra mondták a Nike Dunk Heineken 2.0 megjelenését, de az egészből végül nem lett semmi.

Nike Air Max 1 Betsy Ross Flag (2019)

Az elmúlt évek legnagyobb sneakerbotránya egyértelműen az amerikai konföderációs zászlóval ellátott Nike Air Max 1 esete volt. A Betsy Ross Flagnek nevezett zászló rendkívül megosztó az Egyesült Államokban, ezt a régi lobogót általában az amerikai jobboldal használja előszeretettel. Sokan azonban a rabszolgatartáshoz, a rasszizmushoz és a feketék diszkriminációjához kötik a rabszolgatartást támogató déliek korábbi zászlóját. 

A Nike Air Max 1-es sarkán látható zászló miatt még Kolin Kaepernick, feketejogi aktivista, a himnusz alatti térdelést meghonosító egykori NFL-játékos is felemelte a szavát.


A Nike a felháborodás és Kaepernick közbenjárása miatt végül visszahívta a terméket, de jó párat így is sikerült addig megvásárolni. Ezeknek a cipőknek az ára nagyon megugrott a botrány miatt, jelenleg az Ebayen 500 ezer forint fölötti összeget kérnek értük.

Nyitókép: Reddit

#Kultúra#cipő#sneaker#lista#dizájn#rasszizmus#rabszolgaság#ma#Nike#adidas

Címlapról ajánljuk