Kultúra

Egymilliárd forintért kelt el az a legendás X-szárnyú-makett, amit az első Star Wars-filmhez használtak

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 13:34

Az elveszettnek hitt filmes relikvia egyfajta legendává vált a speciális effektekkel foglalkozó szakemberek körében. 

Picivel több mint hárommillió dollárért, azaz átszámítva több mint 1,1 milliárd forintért kelt el egy árverésen egy X-szárnyú vadászgép makettje, amit évtizedek óta elveszettnek hittek – jelentette a CNN. A makettet az (időben) első Star Wars-film forgatásán használták a végső nagy csatajelentet felvételében. A makett kikiáltási ára négyszázezer dollár, azaz átszámítva több mint 140 millió forint volt

A nagyjából ötven centiméteres makettet Greg Jein filmes makettkészítő gyűjteményében találták meg, az Oscar-díjra jelölt szakember halála után. A makett egyike annak a négy X-szárnyúnak, amiket a Halálcsillag elleni támadás felvételein használtak, és a közeli felvételek miatt különösen részletgazdagok.

A makett a speciális effektusok történetével foglalkozó Gene Kozicki elmondása szerint igazi legendának számított a szakmán belül, mert évtizedeken át senki sem tudta, hogy hova tűnhetett. A szakember közölte, hogy a makett jelentősége a Máltai Sólyoméhoz, valamint az Ózban látható vörös cipőkhöz hasonlítható.

A makettet Jein hagyatékának átvizsgálása közben találta meg Kozicki és több barátja. Az X-szárnyú egy kartondobozban hevert. Amit meglátták, azonnal tudták, hogy forgatáson használt kellékre bukkantak, és szép lassan esett le nekik, hogy milyen nagy felfedezést tettek.

Nyitókép: Heritage

#Kultúra#star wars#csillagok háborúja#makett#modell#árverés#x-szárnyú

Címlapról ajánljuk