Kultúra

Julia Ormond orális nemi erőszakkal vádolja Harvey Weinsteint, filmes cégeket perelt be

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 5. 7:28

Julia Ormond színésznő kártérítést követel a Disney-től, a Miramaxtól és korábbi tehetségkutató ügynökségétől is, mert szerinte nem védték meg őt a szexragadozó Harvey Weinsteintől. 

Julia Ormond angol színésznő úgy döntött, hogy bepereli Harvey Weinsteint szexuális zaklatásért, tudta meg a Variety. A bírósági iratokat New Yorkban nyújtották be egy olyan törvény alapján, amely lehetővé teszi a szexuális ügyek elévülési idején kívüli tárgyalását. 

A most 58 éves Ormond azt állítja, hogy karrierje Weinstein miatt tört derékba.

Julia Ormond szerint 1995-ben ő és Weinstein egy üzleti vacsoráról tértek vissza a produkciós cég által biztosított lakásba, ahol a Weinstein előbb csak egy masszázst kért tőle, majd meztelenre vetkőzött, ráfeküdt, önkielégítést végzett, majd orális szexre kényszerítette a fiatal színésznőt.

Julia Ormond bepereli Harvey Weinsteint
Weinstein és Ormond (jobb szélen) 2001-ben, Cannes-ban – Fotó: Jeff Vespa Archive/WireImage/Getty Images

Az állítólagos támadás után Ormond tájékoztatta ügynökeit, Bryan Lourdot és Kevin Huvane-t, hogy mi történt közte és Weinstein között.

„Az Ormond elleni szexuális zaklatás megelőzhető lett volna, ha a Miramax és a Disney megfelelően felügyeli Weinsteint, tudva, hogy veszélyt jelent a munkája során megismert nőkre” – áll a szerdán benyújtott bírósági keresetben.

Ormond kártérítést követel a Disney-től, a Miramaxtól és beperli a Creative Artists Agencyt (CAA), korábbi tehetségkutató ügynökségét is, amiért nem figyelmeztették őt Weinstein visszaéléseire, és azt javasolták, hogy ne jelentse fel Weinsteint a hatóságoknál, mert úgysem hisznek majd neki, és az egész csak ártana neki és a karrierjének. A kereset szerint a támadásról szóló jelentése után a CAA hanyagolni kezdte a színésznőt, akinek karrierje drámaian megsínylette a történteket.

„Harvey Weinstein kategorikusan tagadja Julia Ormond ellene felhozott vádjait, és kész hevesen védekezni” – mondja Weinstein ügyvédje, Imran H. Ansari a Varietynek.

Harvey Weinstein nagy hatalmú hollywoodi producer ellen 2017-ben jelentek meg az első zaklatásos vádak, azóta több mint száz nő állt elő azzal, hogy a filmvilág egykor legbefolyásosabb alakja molesztálta, megerőszakolta őket. A szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt már korábban elítélt Harvey Weinstein jelenleg 23 éves börtönbüntetését tölti. Idén februárban nemi erőszak miatt újabb 16 évre ítélték:


Nyitókép: Aaron Rapoport/Corbis via Getty Images

#Kultúra#harvey weinstein#julia ormond#nemi erőszak#zaklatás#hollywood#nők elleni erőszak

Címlapról ajánljuk