Kultúra

Egy holland műtárgyvédelmi nyomozó visszaszerzett egy ellopott Vincent van Gogh-festményt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 12. 13:58

Az alkotást a Covid miatti lezárások idején lopták el.

Egy művészeti nyomozó visszaszerzett egy Vincent van Gogh-festményt, amit három évvel ezelőtt éjjel loptak el egy múzeumból Covid-lezárások idején Hollandiában, írja az Aljazeera. Arthur Brand, akit „a művészvilág Indiana Jonesának” neveznek, elmondta, hogy a 19. századi olajfestmény visszaszerzése „élete egyik legjobb pillanata volt”. A holland rendőrség művészeti bűnügyi osztálya megerősítette, hogy az 1884-es A nueneni plébániakert télen című festmény 3-6 millió euró értékű lehet.

Arthur Brand a holland rendőrséggel együttműködve oldotta meg az ügyet

– mondta Richard Bronswijk rendőrtiszt amszterdami rendőrtiszt.

A festményt egyébként az Amszterdam melletti Singer Laren Múzeumból lopták el 2020. március 30-án. A rendőrség által közzétett videón egy gyanúsított látható, amint az éjszaka közepén betört egy üvegajtón, majd a festménnyel a jobb karja alatt kirohant.

2021 áprilisában a rendőrség letartóztatott egy Nils nevű férfit lopás miatt, akit később nyolc év börtönre ítéltek. Brand kiderítette, hogy az ellopott képet sikerült eladni, így indult el a nyomozást. A holland média a vevőt Peter Roy K-ként azonosította, aki jelenleg börtönben ül kábítószerkereskedelem miatt. Roy a híres festményt adta volna azért cserébe, hogy csökkentsék a büntetését.

Egy holland műtárgyvédelmi nyomozó visszaszerzett egy ellopott van Gogh-festményt
Fotó: Wikipédia

A festmény holléte sokáig rejtély maradt, míg nem két héttel ezelőtt előkerült. Brandet egy kapcsolata révén találta meg egy férfi, aki átadta neki a festményt. Némi tárgyalás után Brand rávette a férfit, akinek állítólag semmi köze nem volt a lopáshoz, hogy adja vissza a művet.

Azt mondta, hogy nagyon sok gondot okozott neki a festmény, ezért szeretné visszaadni. A holland rendőrséggel szorosan együttműködve végrehajtott művelet során visszakaptuk a művet

– mondta Brand.

Brand korábban már felderített hasonlóan híres műtárgyak hollétét. Ilyen volt Hitler bronzból készült, lovakat ábrázoló szobra, egy Picasso-festményt és egy gyűrűt, amely egykor Oscar Wilde-é volt.

A festmény – amely Van Gogh pályafutásának korai szakaszából, a posztimpresszionista korszaka előttről származik – visszakerült a Groninger Múzeum igazgatójához. Ez volt az a múzeum, amely kölcsön adta a festményt a Singer Karen Múzeumnak, ahonnan ellopták. A műalkotás állapota kapcsán a Groninger szakértői megállapították, hogy a festmény megsérült, némi károsodást is szenvedett, de összességében elmondható, hogy jó állapotban került elő.

Nyitókép: Wikipédia

#Kultúra#vincent van gogh#festmény#ellopott#holland#műtárgy#nyomozó

Címlapról ajánljuk