Kultúra

Lehet, hogy a Drakulát ihlető férfi igazából vega volt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 20:52

Az állatokat legalábbis nem kedvelte.

Rossz hírünk van a húsevők (és vérivók) számára, úgy fest ugyanis, hogy a Drakula figuráját ihlető III. Vlad havasalföldi fejedelem (vagy Karóbahúzó Vlad) vegán, vagy legalábbis vegetáriánus volt.

Az IFL Science emlékeztet, hogy Vlad fejedelem az uralkodása alatti különös kegyetlenkedéseivel szerzett hírnevet. Becslések szerint akár 80 000 ember haláláért is felelős lehetett élete során, akik közül jó néhányat felnyársalt, és talán még evett is közöttük, miközben azok szenvedtek.

Vlad három, 1457-ben és 1475-ben írt levelének kémiai elemzése szerint azonban lehetséges, hogy még ha hullottak is a fejek, állatoknak egyáltalán nem esett bántódása. 

A levelekből – amelyeket Nagyszeben város uralkodójának, Thomas Altembergernek címeztek – etilén-vinil-acetát segítségével vettek mintát a kutatók, majd mintegy 500 peptidet vizsgáltak meg, amelyek közül 100 biztosan emberi eredetű volt. 

Ezeket közelebbről elemezve a kutatók találtak néhány peptidet, amelyek a ciliopátiában, egy genetikai rendellenességben szerepet játszó fehérjékhez kapcsolódnak, sőt, retinabetegségekre és gyulladásos folyamatokra utaló jeleket is találtak.

A kutatók azt írják, hogy a vizsgálatok önmagukban nem szolgálnak bizonyítékkal, de az eredmények arra utalhatnak, hogy Vlad vagyis Drakula valóban „vérkönnyeket sírt”, vagyis a hemolakria nevű betegségben szenvedett. 

Érdekes módon a csapat a peptidek elemzésekor az állati eredetű táplálék fehérjéinek hiányára bukkant. Gleb Zilberstein, a tanulmány társszezője a The Timesnak elmondta, hogy csak növényi ételekben található fehérjéket mutattak ki, így a vámpír prototípusa lényegében vega lehetett. 

Nyitókép: Wikipedia

#Kultúra#vlad fejedelem#drakula#vega#vegán#vegetáriánus

Címlapról ajánljuk