Kultúra

Filmjükért ítéltek börtönre két iráni filmest, Scorsese is megszólalt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 17. 16:52

A rendszerkritikus alkotást az állam engedélye nélkül vitték el Cannes-ba, ahol két díjat is nyertek vele.

Nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy eltiltották a filmkészítéstől és felfüggesztett börtönre ítélték Szaíd Rusztae iráni filmrendezőt és Dzsavád Noruzbejgi producert, mert az iráni állam engedélye nélkül mutatták be Cannes-ban Leila fivérei című alkotásukat. Martin Scorsese is megszólalt az ügyükben – írja az AP hírügynökség.

A két filmes tavaly személyesen vett részt a fesztiválon, ahol filmjük az Arany Pálma díjért versenyzett. Azt ugyan nem nyerték meg, de a kritikusok díját és a polgárság díját igen. A film egy családról szól, amely megélhetési nehézségekkel küzd, miközben Iránt nemzetközi szankciók sújtják, és jelenetek láthatók benne az országban zajlott tüntetésekről. Azt is megjeleníti, ahogy a biztonsági erők összeverik a gazdasági helyzet miatt tüntetőket. A filmben szereplő család az iráni fizetőeszköz gyors leértékelődése miatt minden megtakarítását elveszti.

A rendező kritizálta, hogy Irán a kedvező cannes-i fogadtatás ellenére nem jelölte filmjét Oscar-díjra. Kedden viszont az iráni sajtó már arról adott hírt, hogy a teheráni Forradalmi Bíróság hathavi börtönre ítélte rendszerellenes propaganda miatt Rusztaét és Noruzbejgit.

A két filmesnek csak néhány napot kell leülnie a börtönbüntetésből, aminek nagy részét a bíró öt évre felfüggesztette. Ugyanakkor 

az öt év alatt nem készíthetnek filmet és nem léphetnek kapcsolatba filmesekkel, továbbá részt kell venniük egy kötelező filmes képzésen.

Martin Scorsese internetes petíciót indított, tiltakozásul a filmesek megbüntetése ellen. Közleményt adott ki a biarritz-i filmfesztivál is, ahol idén Rusztae volt a zsűri elnöke. „Az egyetlen bűne, hogy szabad gondolkodású filmkészítő” – írták a rendezőről, hozzátéve, hogy Rusztae még nincs 35 éves, de éles társadalomkritikája a világ filmeseinek élvonalába juttatta.

Az ítélet Iránban is felháborodást keltett. Az iráni filmrendezők szövetségének közleménye szerint új szintre lépett a sértő ítéletek meghozatala, amelyek aláássák az igazságszolgáltatást. „Ha azt hiszik, hogy ilyen megalázó döntésekkel segítik a problémák megoldását, az emberek összekovácsolását, örömöt és reményt keltenek, és erősítik a nemzetbiztonságot, akkor nem fognak sikerrel járni” – írták.

Nyitókép: Pool/Getty Images

#Kultúra#irán#cenzúra#börtön#cannes#film

Címlapról ajánljuk