Kultúra

Meghalt Sinéad O'Connor

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 26. 20:48

A Nothing Compares 2 U című világsláger előadója, a II. János Pál pápa képének összetépésével hatalmas botrányt okozó ír énekesnő 56 éves volt.

Ötvenhat éves korában elhunyt Sinéad O'Connor ír énekesnő, jelentette be szerdán este a sztár családja. 

Nagy szomorúsággal tudatjuk, hogy elhunyt szeretett Sinéadunk. Családja és barátai teljesen összetörtek, és tapintatot kérnek ebben a nagyon nehéz időszakban.

– idézte a család közleményét az Irish Times.

Arról nem közöltek részleteket, hogy milyen körülmények közt hunyt el a világhírű művész.

A teljesen kopaszra nyírt fejével a nők popipari kihasználása ellen tiltakozó O'Connor 1990-ben vált világsztárrá a Nothing Compares 2 U című számával. Második albuma, az I Do Not Want What I Haven't Got a lemezlisták éléig jutott. 1991-ben a The Rolling Stone amerikai zeneipari szaklap az év előadóművészének választotta, a Prince által írt Nothing Compares 2 U világsikere miatt.

A két évvel később, II. János Pál pápa képének összetépésével hatalmas botrányt okozó énekesnő a popzene történetének egyik hírhedt lázadója volt, politikai és társadalmi kérdésekben kialakított véleményét soha nem rejtette véka alá. 

Az amerikai Saturday Night Live showműsorban végrehajtott szimbolikus tettet O'Connor azzal magyarázta, hogy véleménye szerint a katolikus egyház a velejéig romlott, és hogy a pedofil papok és segítőik a társadalom igazi ellenségei, ellenük kell harcolni. 


Az élő adásban széttépett pápakép miatt örökre kitiltották az NBC csatornáról, az USA-ban vallásos csoportok tüntettek az ír énekesnő ellen. 2021-ben a New York Times-nak adott interjújában azt mondta, hogy soha nem bánta meg a kép széttépését. 

Sinéad O'Connornak tíz stúdióalbuma jelent meg, 2015 áprilisában Budapesten a Müpában is koncertet adott. 2018-ban felvette az iszlám hitet, nevét Shuhada-ra változtatta és koncertjein hidzsábot viselve lépett fel. 

Négyszer ment férjhez, négyszer vált el, négy gyermeke született. Életében hatalmas törést jelentett, amikor 2022-ben fia, a 17 éves Dylan öngyilkos lett. Akkor közösségi oldalán Sinéad O'Connor azt írta, szeretné, ha senki nem követné az ő példáját. 


Nyitókép: Sinéad O'Connor egy 2019-es fellépésén – Fotó: Gus Stewart/Redferns

#Kultúra#halálhír#meghalt#elhunyt#sinead o’connor

Címlapról ajánljuk