Kultúra

Meghalt a kétszeres Oscar-díjas Glenda Jackson, aki színésznőből lett politikus, majd visszatért a vászonra

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 14:27

86 éves volt, halála előtt Michael Caine-nel forgatott.

Meghalt Glenda Jackson kétszeres Oscar-díjas brit színész, aki Észak-London parlamenti képviselője volt 1992-től 2015-ig a Munkáspárt politikusaként. Jackson a hetvenes években szerezte meg Oscarjait a Szerelmes asszonyok és az Egy kis előkelőség című filmekben nyújtott alakításáért, írja a BBC.

A színésznő halálhíréről ügynöke értesítette a sajtót. Közleménye szerint Jackson békésen halt meg londoni otthonában, családja körében, rövid betegeskedés után.

Jackson 1997-től két évig a közlekedési minisztériumban töltött be fontos szerepet. Politikai karrierje után visszatért a színészkedéshez, 2020-ban Bafta-díjat nyert az Elizabeth is Missing című tévés drámában nyújtott alakításáért. Nemrég fejezte be Michael Caine-nel közös filmje forgatását.

Jackson sokszor és erőteljesen kritizálta Margaret Thatcher volt miniszterelnököt, mivel szerinte a „kapzsi” politikus „elpusztította” az Egyesült Királyságot intézkedéseivel. 2013-as parlamenti beszéde, amelyet Thatcher halála kapcsán mondott, virálissá vált. Itt arról beszélt, hogy Thatcher alatt „a kapzsiságot és az önzőséget erényekként látta” az ország.

Nyitókép: Evan Agostini / Invision / AP

#Kultúra#oscar-díj#színésznő#Margaret Thatcher#brit#halál#gyász

Címlapról ajánljuk