Kultúra

Megpróbálta letiltatni rasszizmus miatt Kálomista Gáborék színdarabját az Oscar-díjas filmrendező

rtl.hurtl.hu

2023. május 7. 14:47

Kálomista azonban nem hagyta, hogy a darab szerzője beleszóljon a színház működésébe.

Letiltotta a Kálomista Gábor nevével fémjelzett Thália Színház A nagy kézrablás című előadását a darab szerzője, Martin McDonagh ügynöksége, írja az Index. A darab szerzője Oscar-díjas író és rendező, többek között az Erőszakikról, illetve A sziget szellemeiről ismert

Azért küldtek írásos megkeresést Kálomistához, mert megtudták, hogy a darab fekete karakterét nem fekete, hanem feketére sminkelt fehér férfi játssza. A „blackface”-nek nevezett előadási formának súlyosan rasszista története van, a 19. századi Amerikában így gúnyolták ki a rabszolgaságban élő feketéket.

A lap emlékeztet, hogy a darabot már bemutatták itthon 2016-ban, hasonló ábrázolásmóddal, de akkor nem lett következménye az ügynek. Kálomista most azt mondta, hogy egyelőre nem foglalkozik az ügynökség álláspontjával. Amennyiben jogi eljárásra kerülne sor, kíváncsian várja, miként ítéli meg ezt a helyzetet a bíróság.

A rendező nemrég az úgynevezett Elkxrtuk-per miatt került be a sajtóba, amit Hann Endre közvéleménykutató indított ellene, aki szerint a film megsértette a jó hírnévhez való jogát. Első fokon Hann, másodfokon viszont Kálomista győzött a perben.

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Kultúra#Kálomista Gábor#színdarab#rasszizmus#martin mcdonagh#thália színház

Címlapról ajánljuk