Kultúra

Meghalt Pomogáts Béla író

rtl.hurtl.hu

2023. május 1. 16:28

88 éves korában, hétfőn elhunyt Pomogáts Béla író, irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség egykori elnöke.

Május 1-jén, életének 89. évében elhunyt Pomogáts Béla Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, az irodalomtudományok doktora, számos könyv, tanulmány szerzője – adta hírül a Népszava.

Pomogáts Béla 1934 októberében született Budapesten. A Piarista Gimnáziumban érettségizett 1953-ban, szerepet vállalat az 1956-os forradalomban, majd internálótáborba került. Középiskolában is tanított, de mint a lap írja, inkább a tudomány világában mozgott otthonosan. 1965-től volt munkatársa a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének.

Meghalt Pomogáts Béla író
Pomogáts Béla 56-os elítélt,Széchenyi-díjas kritikus, tanár, irodalomtörténész beszédet mond a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában tartott ünnepi megemlékezésen az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján, 2017. október 23-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Számos lapba írt, több szervezetekben töltött be vezető szerepet. 1995 és 2001 között volt az írószövetség elnöke, 1994-től ő volt az Ötvenhatos Emlékbizottság szóvivője, 2002-től 2007-ig az Illyés Közalapítvány elnöke volt. Számtalan könyvet írt, egyebek mellett monográfiát Radnóti Miklósról, Jékely Zoltánról, Faludy Györgyről, Dsida Jenőről, Kassák Lajosról és Juhász Ferencről. Kiváló ismerője volt az erdélyi irodalomnak.

Életművét Széchenyi-díjjal, József Attila-díjjal és Akadémiai Díjjal is elismerték, továbbá megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.

Nyitókép: Pomogáts Béla a Magyar Civil Becsületrend ünnepélyes átadásán a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum díszteremében 2015. február 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Kultúra#gyász#meghalt#irodalom#pomogáts béla#Írószövetség

Címlapról ajánljuk