Kultúra

Őszintén beszélt az öngyilkosságról a két fiát elveszítő Csuja Imre

rtl.hurtl.hu

2023. február 6. 17:25

A színész szerint szerencséje van, hogy a színpadon az örömét és a bánatát is kijátszhatja, feleségének ez nem adatott meg. Az Örkényben most egy olyan darabra készül, amely őt nagyon érzékenyen érintő kérdéseket boncolgat.

Csuja Imre igen érzékeny témát feszeget legújabb darabjában, ami az eutanázia és az öngyilkosság kérdéskörét boncolgatja – írja a Blikk

Ferdinand Von Schirach Isten című műve azt a kérdést feszegeti, van-e joga az embernek beavatkozni saját halálának folyamatába. A darabban Csuja Imre egy vallási vezetőt alakít, aki nagyon ellenzi ezt a folyamatot. A színészt nagyon érzékenyen érinti a történet, hiszen személyesen is érintett benne. Mint ismert, legidősebb gyermeke, Gergő még kamaszkorában vetett véget az életének, 2019-ben pedig másik fia, Bence is ezt a kiutat választotta a depresszióból. 

Nem akarom én ezt forszírozni, vagy mint egy emléktáblát kitenni azzal, hogy én milyen klassz csávó vagyok, hogy ebben játszom, miközben tudják rólam, hogy mi történt. Viszont érdekes kérdés az eutanázia és az öngyilkosság téma, erről beszélni kell. Én valahogy azt éreztem, hogy nem lehet ebből kimaradni, és nem elvállalni azért, mert van egy sorsom 

– fogalmazott Kadarkai Endre Szavakon túl című klubrádiós műsorában a színész, aki úgy érzi, szakmája segíti őt a tragédiák feldolgozásában.

A színésznek abban van szerencséje, hogy a színpadon az örömét kijátszhatja, és adott esetben a bánatát is. Én ilyen szempontból szerencsésebb helyzetben vagyok, mint a feleségem. Ő nem játszhatja ki, de feldolgozza máshogyan.

Csuja Imre arról is beszélt, hogy az öngyilkosságok nagy részét pszichés zavarok okozzák, aminek jeleit ő is tapasztalta. „Ez egy nagyon borzalmas betegség, mert van olyan fázisa, amikor egy szuicid hajlamú fiatal gyerek olyan boldogságot mutat és áraszt magából reggel, hogy teljesen megtéveszti a környezetét, még a szüleit is. Ezt tudatosan csinálják. Felismerése annak, hogy mit fog elkövetni ahhoz, hogy ő ne éljen tovább. Ez a betegség velejárója, mert ők akkor már abban vannak, hogy megtalálták a megoldást, hogy hogyan vetnek véget az életüknek. Utólag már könnyű okosnak lenni, akkor tudjuk csak, hogy ez történt” – tette hozzá. 

A színész elmondta, amikor Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója felhívta a felkéréssel, ő elfogadta: szerinte nem tehette meg, hogy azért, mert érintett, nem fogad el egy ilyen nagyszerű szerepet. 

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a lelki elsősegély-szolgálat a nap 24 órájában elérhető, bármely szolgáltatótól ingyenesen hívható telefonszámát: 116-123

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni, meghallgatni:

Nyitókép: RTL

#Kultúra#csuja imre#isten#ferdinand von schirach#örkény színház#színész#öngyilkosság#eutanázia

Címlapról ajánljuk