Kultúra

A Last of Us gombafertőzött mutáns zombijai, a budapesti szál és egy konzervatív miniszterelnök – a szörnykirály, aki a 21. század legrémisztőbb filmes főgonoszait alkotta

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. február 5. 10:38

Az Éjkirály a Trónok Harcából, Vecna a Stranger Thingsből és a Last of Us gombafertőzéstől megvakult mutánsai: az elmúlt évtized legemlékezetesebb szörnyei, amiket egy ember köt össze. Berrie Gower díjnyertes maszkmester, aki gyerekkori álmát valósíthatta meg: abból él, hogy szörnyeket készít. A feleségével Budapesten megismerkedő legenda azonban mégsem ezekre a legbüszkébb, hanem hogy Meryl Streepből idősödő konzervatív miniszterelnököt tudott csinálni. 

Az év talán legjobban várt sorozata volt az azonos című legendás videójátékból készült The Last of Us, aminek posztapokaliptikus világában maroknyi túlélő küzd az életben maradásért, miután egy gombafertőzés az emberiség nagy részét zombiszerű vérszomjas szörnyé változtatta. A játék rajongói már a forgatás alatt árgus szemekkel figyelték a sorozat készítéséről szóló híreket, és egy emberként lélegeztek fel, amikor megtudták, ki fogja készíteni a játék hangulatát nagyban meghatározó szörnyeket.

„Mindig is szörnyeket akartam készíteni”

A sorozat alkotói tudták, mennyire fontos, hogy a szörnyek tökéletesek legyenek, és azt is, hogy ki tudja azokat legjobban megalkotni. A sorozatvezető, Craig Mazin elmondta:

Bevontuk Barrie Gowert. Ő a legjobb.

A brit maszkmester a Variety című filmes szaklapnak nyilatkozva „álommunkaként” jellemezte a lehetőséget. Gower ugyanis már gyerekként arra vágyott, hogy filmes szörnyetegeket készíthessen:

Mindig is szörnykészítő akartam lenni. Ez volt a gyerekkori álmom.

Az 1970-es évek végén, az angliai Birminghamtől északra nevelkedett Gower – akinek apja egy helyi mozi vezetője volt – a horrorfilmek rajongójaként nőtt fel: falát a Rémálom az Elm utcában sorozat gonosza, Freddy Krueger plakátjai borították. Kamaszkorában fedezte fel a Fangoria című amerikai horrofilmes magazinból, hogy vannak emberek, akik abból élnek, hogy szörnyekké változtatnak színészeket.

Művészi vénáját azzal élte ki, hogy otthon készített magának maszkokat.

Míg a barátaim kint fociztak, én latexszel borítottam be magamat.

Egy művészeti iskola elvégzése után a London College of Fashion főiskolán végzett smink- és maszkkészítő szakon, ahol a legjobb filmes maszkmesterektől tanulhatta el a szakma alapjait, majd a kilencvenes évek közepén kezdett el dolgozni a filmiparban. Olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Sötét lovag, a Resident Evil, a Penge 2, a 28 nappal később, vagy a Harry Potter és a Halál ereklyéi.

Az éjkirály

Az igazi áttörés azután jött el számára, hogy feleségével – akivel Budapesten ismerkedett meg a Diótörő forgatásán – megalapította BGFX nevű cégét, és egyik első nagyobb megbízásuk a Trónok harca lett, ami már a negyedik szezonnál tartott, amikor csatlakoztak a csapathoz.

Első feladatuk pedig nem volt más, mint a sorozatbeli főgonosz, az Éjkirály megalkotása, amiért 2014-ben Gower meg is kapta első Emmy-díját. Ezt még kettő követte a Trónok harcában végzett munkájáért.

Vecna

A Trónok harca után egy másik kultikussá vált sikersorozat, a Stranger Things következett. A sorozat készítői a negyedik szériában kérték Gower és cége segítségét egy új főgonosz megalkotásához. A korábbi évadokkal szemben nem számítógépes grafikával létrehozott szörnyet akartak, hanem színészt egy maszkban, hogy jelen legyen a forgatáson, és a többi színésznek ne egy a szörnyet jelképező teniszlabdával szemben kelljen játszaniuk.

Gyakorlatilag a saját Éjkirályukat akarták megalkotni

mondta később Gower. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Stranger Thingset készítő Duffer testvérek nem elsősorban a Trónok harca miatt választották őket. 

Látták, hogy mit végeztünk az HBO-nak készített Csernobilban, és rajongtak a sugárfertőzött betegeken végzett munkánkért. De szerették a Trónok harcát is – az Éjkirályt.

A Vecna nevű főgonosznak egy egész testet beborító maszkot készítettek, amit minden forgatás előtt több mint nyolc órán át tartó munkával raktak fel a szörnyeteget játszó Jamie Campbell Bowerre. 


Vecna annyira hatásos lett, hogy amikor először megjelent a forgatáson, elakadt az emberek szava. A sorozat készítői arra is odafigyeltek, hogy a színészek a szörny első forgatási napján szembesüljenek Vecnával, és az élmény annyira átütő volt, hogy Millie Bobby Brown ijedtében elsírta magát, amikor szembetalálkozott vele.

A Stranger Things forgatásán Gowernek része lehetett még egy nagy élményben: ő készíthette Robert Englund maszkját is, a színészét, aki Freddy Kruegert játszotta, és akinek poszterei gyerekkorában a szobája falát díszítették. 

A clickerek

Vecna újabb Emmy-díjjal gazdagította Gowert, aki a The Last of Us sorozatban újra bizonyította, hogy ő a filmes szörnyek új királya. Különösen a játék legfélelmetesebb ellenfelének számító „clickerekkel”, a gombafertőzés miatt egész fejüket beborító ocsmány kinövések miatt megvakult, és ezért csak hang alapján tájékozódó, de cserébe csak fejlövésekkel elpusztítható szörnyekkel. 


A sorozat egyik készítője elmondta:

Amikor először láttam meg őket, könnybe lábadt a szemem. Annyira jól nézett ki, és annyira félelmetes és gyönyörű volt egyszerre. Élőben láthattam, amit a játékban.

Közben Gower megalkotta a Sárkányok Háza szétrohadó arcú királyát is:


Valamint a Vaják egyik szörnyét:


Bár szörnyei miatt vált igazán ismertté a neve, karrierje csúcspontjának és élete eddigi legnagyobb kihívásának nem Vecna vagy az Éjkirály megalkotását tartja, hanem a 2011-es A Vaslady című filmet, ahol Meryl Streepet kellett átváltoztatnia az idős Margaret Thatcherré. Bár ha egy 1980-as években élő baloldali britet kérdeznénk, valószínűleg azt válaszolnák, hogy a konzervatív kormányfőnél soha nem fog rémisztőbb szörnyet készíteni.


Nyitókép: Barrie Gower egy 2022. május 23-án készült fényképen. Fotó: Charley Gallay/Getty Images for Netflix

#Kultúra#barrie gower#maszkmester#film#the last of us#trónok harca#Stranger Things#vecna#éjkirály#ma

Címlapról ajánljuk