Kultúra

Jóváhagyta az Európai Parlament a 18 milliárd eurós támogatási csomagot Ukrajnának, amit korábban a magyarok vétóztak meg

rtl.hurtl.hu

2022. december 14. 15:14

A módosított verziót sürgősségi eljárásban tárgyalták.

Az Európai Parlament szerdán jóváhagyta a 18 milliárd eurós támogatáscsomag módosított változatát Ukrajna számára azt követően, hogy Magyarország megvétózta az eredeti javaslatot, írja az EP sajtóközleménye.

Az EP sürgősségi eljárásban elfogadta a makrofinanciális támogatás plusz rendelet tagállamok által módosított változatát, amely lehetővé teszi, hogy az európai költségvetés helyett a 26 tagállam egyenként vállaljon garanciát az Ukrajnának nyújtandó hitelre.

A kedvező feltételek mellett nyújtott, de reformok teljesítéséhez kötött hosszú lejáratú hitelt  alapvető közszolgáltatások, többek között kórházak és iskolák működésének és az otthonukat vesztett lakosság lakhatásának biztosítására költheti Ukrajna. A hitel emellett segít fenntartani az ország makrogazdasági stabilitását és az Oroszország által folyamatosan támadott infrastruktúra újraépítésében is felhasználható.

Az Európai Tanácsban december 6-án a javaslatcsomag két eredeti eleméről a magyar vétó miatt nem sikerült egyhangú döntést hozni. A Tanács december 10-én módosított javaslatot terjesztett be annak érdekében, hogy az Unió a hitelt még 2023 elején Ukrajna rendelkezésére tudja bocsátani. Ezt a változatot december 14-én Magyarország is elfogadta, a Parlament pedig elfogadottnak nyilvánította. A vétóról korábban az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép: Julien Warnand / EP / MTI

#Kultúra#ukrajna#segély#ep#vétó#módosítás#hitel

Címlapról ajánljuk